Team Cantik

Tuesday, 12 June 2012

Checklist Barang Baby (updated!)

I ada buat entri baru pasal checklist ni. Boleh rujuk SINI...

Hai.

Sebenarnya i dah ada dah checklist barang baby i sendiri tapi list baru ni i jadikan final list i. I dapat list ni dari blog ini. Bulan depan kandungan i dah 7 bulan, so by the end of this month, kami suami isteri akan cuba lengkapkan barang-barang baby yang penting.

Baju-baju baby i beli sikit jer, sebab nanti 5-7 Oktober 2012 ada Baby Ekspo di Danga City Mall. Kalau semuanya ikut perancangan, i akan bersalin 27 September 2012, jadi boleh kot kalau i keluar sekejap masa Baby Ekspo tu nanti. Kalau tak pun, boleh ajer minta tolong suami belikan.    ^.^

So, here is the checklist.

* Untuk Ibu ke hospital * (prepare dalam 7bulan untuk masuk dalam beg)
 
Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju (2 helai)
Stokin (2 pairs)
Kain Batik (2 helai)
Bra (3 helai)
Disposable Panties (5helai) 
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa (1 pek)
Selipar (1pasang)
Kamera
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks,Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater)-(1 helai)
Sikat
Breast Pad (4 pair)
Nursing Bra (2 helai)



* Untuk Bayi ke hospital*(prepare dalam 7bulan untuk masuk dalam beg)
 
Baby Diapers (14 keping)
Baju (3 helai)
Minyak Yu Yee Cap Limau
Baby Wipes/Wet Tissue (2 pek kecil)
Tuala Mandi (1 helai)
Stokin/Sarung Tangan Bayi (5 pairs)
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung (3 helai)
Barut (4 helai)
Topi (1 helai)

Berpantang (Untuk Ibu)
 
Set Berpantang done.i beli Shaklee Set C
Stokin done.suami punya ada banyak sangat, jabatan dia bagi.
Baju Sejuk done.
Selipar
Kain Batik done.ada 6. MIL cakap, nanti dia bagi lagi.
Bengkung done.mami i ada bagi, i ada beli online juga 1.
Maternity Pad done.beli Madamme Pureen tu 1 pek.
Pad Biasa done.baki sebelum peknen dulu.
Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka) memang ada kat rumah.
Minyak Angin/Urut done.beli minyak Alfiat, losyen Mustajab dan minyak berubat NR
Makanan/Minuman (Air Masak, Horlick,  Susu, Biskut, Roti)
Tukang Urut


Baby Gear 


Baju- Lengan Pendek (5 helai) done
Baju- Lengan Panjang (5 helai) done
Rompers (5 helai) done
Seluar- Pendek (5 helai) done
Seluar- Panjang(5 helai) done
Sarung Tangan + Sarung Kaki (5 pairs) done
Baby Bip (1 helai) ada dua.
Sapu Tangan (5 helai/set) pakai lampin je.kalau perlu,mungkin beli lepas baby lahir.
Barut
done.ada lima.
Topi done.ada dua.

Diapering
 
Napkin (1 pek) done.mami i bagi 20 pieces, adik bongsu i punya dulu yang belum dipakai.
Lampin Pakai Buang (3 pek) done.i beli kat kawan i.Huggies for Newborn.
Safety Pin done.ada 4.cukuplah tu.
Changing Mat done.brand Anakku, beli kat Tesco. harga RM17.
Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi done.Pureen A-B-D done

Baby Care & Grooming
Losyen Bayi done.J&J Milk Lotion
Wet Tissue done
Sikat done
Putik Kapas (Cotton Bud) done
Pengepit Kuku (Nail Clipper) done
Nasal Aspirator (untuk selsema)
done 
Methylated Spirit - alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
Minyak Yu Yee Cap Limau done
Cotton done

Diaper Cream. done.
Beg Baby done.

Nursering
 
Selimut done
Bedding set done.i tempah set kekabu.
Katil Bayi done

Dimple Pillow. done
Kelambu done.mami i bagi.
Bakul Baju Kotor memang dah ada.

Almari Baby done. 
Bakul Baby (Simpan Toiletries Baby) memang dah ada kat rumah.


Feeding 
 
Botol saiz S (2 botol) done.brand Avent.
Puting Botol Susu (2 pieces)
done.brand Avent.
Berus Pembersih Botol done.brand Avent.
Nipple Cream i beli Earth Mama Angel Baby, untuk baby tapi i pakai untuk sendiri jugalah.
Nursing Pad Washable (2 pairs) kawan i bagi.
Nursing Pad Disposal (2 kotak) kawan i bagi.

Shield collector since pam i jenis single, so i perlu beli ni untuk elak pembaziran susu.
Breast Pump done.single electric pump Avent.
Cooler Bag done.brand Autumnz.
Breast Milk Storage Bottle
done.brand Autumnz.
Breast milk storage done
Nursing Pillow done.brand Babylove.
Termos

Cecair Pencuci Botol. done.
Dyring Rack done.brand Pureen.

Travelling
 
Beg Bayi mami i bagi.beg Kiko.
Baby Sling done.
Stroller mami i bagi.

Bathing 
 
Tuala ada 12, suma brand Anakku.
Besen Mandi & Tempat Duduk Dulang done
Sabun Mandi done.

Extra 
 
Penyangkut Baju Bulat Kecil done.

Penyangkut Baju Bulat done.
Penyangkut Kecil done.

Bekas Spray Air. done

Lengkap dah kot. Syukurlah..Yang baki sikit-sikit tu, boleh beli slow-slow.Semoga i dan baby sihat walafiat..Amin..

7 comments:

  1. hai...
    saya pn pregnant lbh krg awk jugak tapi 1 brg pn tak beli lagi...hehe :D
    hubby duk jauh la..mybe sblm puase bleh shoping kot...bleh refer awk punye check list nie...
    thanks...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 barang tak beli lagi? tak kelam kabut ke nanti dear? sy sekarang selalu on9 shopping jer sebab dah x kuat nak jalan2..kesiannya jauh dari suami..

      Delete
  2. Thanks...sangat berguna....akak pun kena start beli baru semua...sebab yang sulong dah 4 years and most of barang2 dia pun dah obsolete atau dah tak ada... :)))

    ReplyDelete
  3. Thanks...sangat2 berguna since my first baby pun dah 4 years..so barang2 dia pun dag banyak yg tak ada or dah obsolete...heheheh.....

    ReplyDelete
  4. salam,hyep. .inf0 awk sgt bguna. .bley buad panduan untk sy,c0z ny anak 1st sy,by the way,husbnd p0n dok jauh. .sy kat sbh dy kat phg. .hurmm,thank you foe diz inf0. .

    ReplyDelete
  5. Checklist yang sangat detail... Thanks for sharing ya.. Nak refer checklist ni untuk persediaan bakal baby i bulan 11 nnti :-) salam kenal dari i... :-)

    ReplyDelete
  6. SET BERSALIN MODEN -->> sesuai utk ibu-ibu bersalin normal/ceaseran, terutama ibu-ibu yang tidak mengambil jamu..

    detail & testimoni, boleh klik : http://honeyonnee.com

    ReplyDelete