Wednesday, 13 June 2012

Check Up di KK 25 Minggu

 Tadi i check up di KK Abdul Samad macam biasa. Oh,my pregnancy sekarang 24 minggu 6 hari, so i letak 25 minggu jelah ye.Resultnya camni :
 
Paras gula : Blue
Hb (gm%) : 14.3
(nurse puji cakap paras Hb i cantik )
Berat : 76 (naik 2.5kg)
Tekanan darah : 110/60
Tinggi rahim : 24cm 

Disebabkan berat i naik 2.5kg,maka nurse tu cakap i kena ambik MGTT next week. =.=
I takdelah kisah sangat nak minum air gula ni, tapi bila nurse cakap kena ambil darah, i dah kerut-kerut muka. Habislah i kalau kena ambil darah. Confirm susah nak ambik sebab urat i kecik.


Lepas tu, nurse cakap kena puasa sehari sebelum ambil MGTT tu. Puasa dari 10 malam hingga ke pagi. Pasal puasa ni pun i tak kisah sangat sebab i bukan jenis yang asyik lapar memanjang je. Apapun, doa sangat i takde kencing manis.


Oh ya,berkenaan paras haemoglobin i yang cantik tu? Sebenarnya i just amalkan makan Iron, Vitamin B Complex, Vitamin C dan asid folic yang doktor kat klinik kesihatan bagi. Selain tu, setiap 11 pagi masa kat ofis, i minum segelas Dumil Mama perisa coklat. Then malamnya i makan sebiji pil Blackmores untuk pregnancy formula. I takde makan hati ayam ke,paru ke..semua tu takde lagi sebab i memang amalkan tak makan benda alah tu.


I copy paste dari thebump.com.


Your baby at 25 weeks
  • She's enjoying her new sense of equilibrium -- she now knows which way is up and which is down.
  • She's growing more fat and more hair too!

  Pregnancy symptoms at 25 weeks
  • Constipation. Be sure to eat plenty of fiber-rich foods!
  • Hemorrhoids -- baby is putting a ton of pressure on your digestive tract. And the constipation certainly isn't helping.
  • Gas and bloating. Your hormones are slowing down digestion, creating excess gas.
  • Heartburn. Since baby is pushing on your digestive system it can push stomach acid up your esophagus.
  • All-over aches and pains, thanks to hormone fluctuations.
  • Trouble sleeping. It's tough to get comfy with that big belly in the way!