Kawan-Kawan

Friday, 11 May 2012

Losyen Semasa Mengandung

Hai.
Bila perut semakin besar, maka bermulalah episod perut gatal.
Gatal yang merenyam-renya,sampai meremang bulu roma dibuatnya. 
Kalau ikut hati, i memang nak garu.
Tapi lepas i tengok gambar stretch mark kat google, i jadi takut (nak paste gambar tu kat sini pun takut). So, i memang tak garu walaupun gatal.

Sejak kandungan sebulan lebih aritu, i memang dah pakai losyen stretch mark.
Ada yang ok, ada yang takde beza apa pun bila i pakai.

I review sikit losyen stretch mark yang i pernah pakai yer.
Ini berdasarkan perut i, perut uols i tak tau.

Palmer Massage Lotion




Ini losyen yang pertama i pakai.
Teksturnya sangat cair, i tak suka losyen cair.
Bau dia okey, takdelah bau koko, tak sweet..just nice lah.
Berkesan atau tidak..i tak pasti sangat.
Sebab masa tu kandungan baru sebulan lebih, jadi perut belum gatal atau ada stretch mark.
Tapi memandangkan  teksturnya kurang meyakinkan, i rasa losyen ni kurang best.

Palmer Massage Cream


I pakai dari kandungan i berusia dua bulan sampai sekarang, lima bulan.
Bau dia sama macam palmer massage lotion yang kat atas tu.
Tekstur dia sangat thick, tapi tak melekit.
Cepat menyerap.
Memandangkan perut i dah start gatal, bila i apply losyen tu, sapu-sapu kejap kat perut, memang gatal tu hilang.
Tapi syaratnya, kena rajin sapu.
I sapu setiap pagi dan malam, lepas mandi.
Selain tu, kalau time tengah-tengah malam, perut tetiba gatal, i sapu gak. (kalau tak,memang i akan garu-garu perut).
So, i memang rasa, this is the best. I akan continue pakai.



Bio Oil






I pakai yang sample jer, dapat masa ekspo aritu.
Mungkin bio oil ni bagus untuk parut-parut (kawan-kawan i cakap bagus tapi kena rajin pakai) tapi in term of menghilangkan kegatalan perut tu, memang tidak ye.
I tetap rasa gatal yang merenyam seperti terkena miang lalang walaupun dah sapu banyak-banyak kat perut.
Jadi, benda alah ni memang kurang sesuai untuk i.

Pureen Stretch Mark's Lotion


I dapat sample juga, dalam dua pek.
Tekstur dia cair, macam palmer massage lotion.
Bau dia lebih wangi dari losyen Palmer.
Berkesan atau tidak..i tak pasti sangat sebab so far i pakai dua kali, memang rasa gatal tu takde tapi i tak suka losyen yang cair.

Itu jerlah point of view i pasal produk ni.
Nak upload gambar sendiri, lambat sangat line P1Max i ni, jadi i pinjam gambar dari Mr Google yer..

Take care!


4 comments:

  1. tapi strech marks ni nasib- nasib la dear. masa kite dulu, perut dah cantik dah guna bio oil berbotol2 sejak awal mengandung. tapi masuk 9 bulan, keluar jugak strech marks!! huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke?doalah jangan jadi gitu kat sy...

      Delete
  2. msa fetty 6 bln bru kuar strch marks sje try yg pureen dlu tp ok.. surut ckit pastu xrsa gatal2 pn.. so rsanya akan trus gunakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakai, oklah tu.sy takut gatal..yg stretch mark tu ok lagi..hehe

      Delete