Sunday, 25 March 2012

Mom & Baby Expo @ Danga City Mall

Hi good people!



Selaku first timer, i memang super excited bila pergi ke baby ekspo. Ni first time pergi baby ekspo sebab last year, i was like apa-kes-aku-nak-pegi-baby-ekspo sebab belum pregnant lagi kan..So pada 23-25 Mac,baby ekspo yang besar-besaran ni diadakan di Danga City Mall (satu-satunya mall di bandar JB yang i jarang pergi).

I pergi ke ekspo tu tiga kali. Masa lunch break Jumaat tu dengan kawan, malamnya pergi dengan husband. dan hari Sabtu the next day. Tapi i pergi kejap jer. Dalam sejam setiap kali pergi. Despite sikap suami yang tak suka tempat sesak dan penuh dengan orang tu,dia sudi teman i. thanks sayang. :')

Barang memang banyak, orang pun banyak. Murah? Hmm..takdelah murah sangat pun. Cuma barang yang pelbagai jenama (Avent, Pureen, Pigeon, Tommy Tippee, Fiffy dll) tu dikumpulkan satu tempat so rasa meriahla nak membeli tu.


My favourite part, tentulah goodie bag!!!  I love free stuffs, everyone does kan? Nasib i dan kawan i pegi awal, jadi tak perlu beratur lama untuk amik goodie bag ni.


 Semua ni barang dari goodie bag tu. Barang yang i beli, i tak ambik gambar. Nanti-nantilah. 


Apa barang yang i beli?


I ada beli maternity dress sepasang dari mumdreams (harga RM70), dua kotak ubat gigi maternity pureen (RM6 sekotak), skirt maternity (RM43), pureen top to toe body wash (RM11) dan wet tissue little bean (6 pek,RM10).

Dan ehemmm.. i beli barang lain juga. I tahu mungkin ada yang akan cakap terlalu awal tapi i dah tanya my mom, dia cakap tak salah ready awal. Bagi kami suami isteri, memandangkan sekarang kami ada rezeki lebih, tak salah membeli awal. Kan?

So i beli nursing pillow dari babylove. RM59.90. Kawan i cakap, bantal camni bagus supaya kita tak lenguh masa menyusukan baby.Lagi-lagi kalau baby tu badannya montel. Beli ni dapat PWP stroller bag RM4.


Oh,ada sedikit insiden.Cashier tanya i..nak beg warna pink ke biru?


I confident jawab..biru.  :)


Bukan sebab i nak baby boy atau baby girl tapi kesiannya our baby nanti,kalau boy tapi kena pakai beg pink. Kalau tanya kat i, i tak kisah langsung jantina apa,janji baby sihat sempurna dan jadi manusia yang berguna.


Then kami beli breastpump dan botol susu Avent. I doa sangat dapat memberi susu badan kepada baby nanti.Amin.. (kat entri lain, i akan cerita lebih lanjut pasal ni ye)

Tengah sesak-sesak tu, tetiba suami i cakap..botol susu pun ada limited edition? (yang dia maksudkan adalah botol susu avent yang ada warna pink dan biru)


I senyum je. Suami adalah anak bongsu dan takde anak saudara atau anything yang berkaitan dengan baby jadi semua ni adalah perkara baru bagi dia.Takpe sayang, kita ada banyak lagi masa untuk belajar..

Last sekali, kami beli cooler bag (RM42), reusable ice pack (RM20) dari autumnz. Breastmilk storage, kami beli yang jenis botol dari pureen dan jenis plastik dari autumnz. Storage ni totalnya dalam RM50.


Itu jerlah barang yang kami beli. Benda lain tu, beli after scan jantina baby nanti. Mungkin masa baby 6-7 bulan.  ^.^


p/s : Dear baby, your parent spend a lot of money for you. We just hope u stay strong,be healthy okey..so u can use all the things we bought for u..  :)