Friday, 10 February 2012

Review Maskara Kegemaran

Hi good people! 

Lama i tak update blog..Rindu pulak.Kali ni i nak cerita pasal mascara.Seperti yang semua orang sedia maklum,penggunaan maskara sangatlah penting lebih-lebih lagi kalau bulu mata kita jenis yang tak berapa nak lebat.Jadi i sentiasa memastikan,kalau i mekap paling minimum sekalipun (sekadar menyapu bb cream sahaja), i akan guna maskara. Wajib.


Kat atas ini ialah koleksi maskara i. I tak mampu nak beli maskara mahal-mahal tapi untuk bajet i, i rasa maskara yang paling best ialah Volum Express dan Hyper Curl oleh Maybelline (sebenarnya kedua-dua ni sama jer,langsung takde beza kecuali nama).Ok,mari review..

Effect melebatkan bulu mata

Volum' Express - 7/10
Hyper Curl - 7/10
Magnum - 5/10
Glam' Eyes - 9/10

 Sila abaikan muka yang comot ini tapi fokus mata lashes yer.Masa ini i guna Glam'Eyes.I suka sebab lashes i nampak obvious.

Rimmel Mascara Glam'Eyes ni sangat-sangat best bila part bagi volume sebab dia akan buat bulu mata tu nampak lebat sangat.

Effect memanjangkan bulu mata

Volum' Express - 6/10
Hyper Curl - 6/10
Magnum - 9/10
Glam' Eyes - 7/10

Kalau bulu mata jenis lebat tetapi kontot, Maybelline Magnum maskara ini sangat terbaik.Bulu mata jadi panjang tapi tak lebat jadi i kurang suka.

Effect melentikkan bulu mata
 
Volum' Express - 8/10
Hyper Curl - 8/10
Magnum - 7/10
Glam' Eyes - 7/10

Tips i,lepas pakai eyelash curler,then sapu maskara..bila dah agak kering,guna jari untuk tolak bulu mata tu ke atas, bagi effect lebih lentik. Cara ni berkesan untuk i. Seriously.

Senang dicuci

Volum' Express - 5/10
Hyper Curl - 5/10
Magnum - 5/10
Glam' Eyes - 9/10
 
Ketiga-tiga maskara maybelline tu adalah waterproof jadi kalau nak cuci,kena guna make up remover.Glam'Eyes pulak jenis washable jadi cuci jer muka dengan air,maskara tu confirm tanggal dengan mudahnya tanpa comot.
 
Tahan lama

Volum' Express - 10/10
Hyper Curl - 10/10
Magnum - 9/10
Glam' Eyes - 5/10
 
Bila pakai maybelline, semua effect yang ada pada maskara tu akan bertahan untuk berjam-jam lamanya sehingga kita remove guna remover.Paling best, dia sangat-sangat waterproof..nangislah macam mana sekalipun,atau kalau terkena hujan yang mencurah-curah..even kalau kita mandi..dia takkan tanggal atau comot. Terbaik!!

Pemenang maskara terbaik!

Volum' Express - 46/50
Hyper Curl - 46/10
Magnum - 35/50
Glam' Eyes - 37/10

Volum'Express & Hyper Curl! I dah guna maskara ini dah bertahun-tahun lamanya.Even i beli maskara lain,i sentiasa kembali pada maskara ini. My favourite ever!

Okey,take care!