Sunday, 27 November 2011

Review Losyen Vaseline Cocoa Glow

Hai kengkawan!


Akhir-akhir ni rajin pulak i update blog.I sebenarnya nak cerita pasal produk terbaru yang i beli dua hari lepas iaitu Vaseline Cocoa Glow Lotion.I rasa ini ialah produk terbaru dari Vaseline kat Malaysia ni sebab sebelum ni tak pernah nampak pun.I beli dengan harga RM14.50 (250 ml) di Watsons.Ini adalah losyen Vaseline pertama yang i beli.

Kenapa beli produk ni?
Sebab i suka packaging dia.Botol dia warna coklat (i tak pernah tengok pun botol losyen kaler ni).Bila i first tengok,i cium bau dia,terus i ambik tanpa tengok label dan harga.Bau losyen ni sangat sedap (i terpaksa spend masa hidu tangan sendiri sebab susah nak describe bau losyen ni)..hasil deria hidu i,i buat kesimpulan losyen ni bau macam coklat yang dicairkan+butter+caramel..Selalunya kan losyen bau bunga,so i memang terlebih excited bila ada losyen yang bau coklat.

Losyen ini tak berwarna putih tapi dia berwarna coklat cair (ada a very little hint of brown dalam warna losyen ni.Unik,i suka...   :)

Ada 3 jenis packaging.I beli yang kat tengah tu.

Apa yang i suka pasal produk ni?
Bau dia tahan lama.I start pakai dari pagi,memang boleh tahan sampai petang.I kerja dalam aircond yer..

Tekstur dia tidak cair tapi tidaklah terlalu pekat. (Dari 1-10,tahap kepekatan losyen ini ialah 8).

Dari segi melembapkan kulit,losyen ni does its job perfectly.Kulit i yang sungguh kering ni tak rasa merekah atau tidak mengelupas.

Apa yang i tak suka?
Harga losyen ni agak mahal kalau nak dibandingkan dengan losyen yang i biasa pakai.

Pengalaman i?
Memandangkan losyen ni berbau sedap,i paksa suami i rasa losyen ni.Hahaha.I bagi tangan i,suruh dia rasa sikit.Dia siap tanya,i nak suruh dia mati ke.. =.=    Tapi demi kasih sayang kat i (sebenarnya tak nak i merajukla tu),dia rasalah jugak.Dia cakap takde rasa apa pun.Nasiblah.Kalau rasa coklat,abislah losyen ni i makan kalau dah terdesak sangat kelaparan.

Jatuh cinta tahap?
10/10.



Saturday, 26 November 2011

Review Happy Feet 2

Hai kengkawan!


I memang penggemar cerita kartun yang comel-comel macam Ice Age (my favourite!),Happy Feet,Magadascar (sekadar menyebut beberapa nama).So semalam i pegi menonton wayang dengan suami untuk cerita Happy Feet 2.Kami tengok in 3D sebab tu jer pilihan yang ada.Membazir duit betul.


Filem ni tentang apa?
Konsep dia lebih kurang Ice Age.Untuk Happy Feet 2 ni,ais kat Antartika tu cair.So,penguin-penguin ni cuba menyelamatkan diri.Dalam usaha menyelamatkan diri tu,mereka dibantu oleh singa laut yang bernama Bryan dan penguin dari Adele (kat HF 1,Mumble pegi situ.Yang ada scene nyanyi lagu My Way tu).Kira konsep dia macam kalau kita bersatu padu,kita akan berjaya.
I cerita sikitlah ye..

Ni Erik.Dia sangat adorable,fluffy,gemok..jalan pun comel..

Mumble dah kahwin dengan Gloria,ada anak bernama Erik.Masalahnya Erik ni tak pandai menari.So Erik pegi ikut penguin yang nyanyi lagu My Way (lupa nama dia,adeh!) pegi kat Adele.Mumble risaukan Erik,so dia pun pegi cari Erik.Bila dah jumpa,masa diaorang nak balik ke Emperor Land,tiba-tiba diaorang tengok semua penguin kat Emperor Land ni terperangkap di bawah bongkah ais.Macam kat gaung la.So,diaorang try selamatkan penguin-penguin tu.

Will dan Bill 
Komen i tentang filem ni..
I rasa filem ini okeylah tapi HF 1 lagi best.Lagu-lagunya pun agak kurang famous kalau nak dibandingkan dengan HF 1.Tapi i suka lagu SexyBack masa mula-mula tu,siyes comel.Erik pun comel sangat.Pastu i rasa udang 2 ekor (Will & Bill),watak tu macam tak perlu jer.I ada rasa macam sedikit tidak berbaloi i nak menonton filem ini dalam 3D.

Jatuh cinta tahap..
7/10

Friday, 25 November 2011

Antara Kaktus dan Orkid

Dear diary,

Hari ini hati i berbunga-bunga.

Tadi lunch dengan suami kat Mekdi.Masa tengah lunch tu,kami berbuallah macam biasa.I tanya kat dia camni.."Kita dah lama bersama.Cuba awak bagitau saya 5 benda pasal makanan tentang saya..”  Be careful with this kind of question tau sebab silap-silap boleh buat gaduh.  

Suami I bukan jenis yang romantik,jauh sekali jenis yang mulut manis.Bila I tanya macam tu,I ingat mesti dia jawab suka hati jer..Tapi jawapan dia mengejutkan I,dan tentulah buat I senyum..kalau tak,takdelah I nak tulis kat blog ni..kan?

 
Ni antara jawapan dia..

‘Awak tak minum kopi..dan Nescafe..   ^.^
‘Awak suka makan benda berlemak.’  =.=
Yang ni i bebel kat dia sebab jawapan ni general sangat so it doesn't count.

 'Awak tak suka semua benda yang warna hitam.'   (cth : kicap)     ^.^
'Awak tak suka makan daging'.
Hah,yang ni pun i bangkang sebab i suka makan Big Mac.Dia jawab i memang tak suka makan daging original macam sup tulang,sup daging,mee rebus daging suma tu sebab i cakap benda tu bau macam bau ketiak.   ^.^

'Awak tak suka makan ketam'.
Wifey : Eh,bila masa saya tak suka makan ketam? 
Hubby : Awak kan tak reti buka kulit ketam?
Wifey : Memanglah.  =.=    Tapi awak kan ada?

'Awak tak suka makan ikan'.   ^.^
'Awak tak suka makan benda yang leceh.Kalau boleh,awak nak benda yang ambik,terus masuk mulut.    ^.^ 
Memang dasar pemalas,i tahu.  


Hah,cukuplah 5 benda tentang i.Moral of the story,don't judge the book by its cover.Kadang-kadang,bila kita dah lama bersama,kita selalu ingat pasangan kita dah tak kisah pasal kita tapi hakikatnya,mereka masih ambil berat pasal kita.


I selalu berharap agar hubungan ini seperti menanam kaktus.Yelah,kaktus hanya perlu sikit air,oksigen dan cahaya.Untuk makluman,kaktus ialah tumbuhan kegemaran i sebab sesuai dengan si pemalas macam i.


Hakikatnya,hubungan ini seperti menanam orkid.Perlu selalu dicantas supaya cantik bentuknya,perlu dibaja,disiram..pendek kata,perlukan extra care.Barulah orkid tu berkembang cantik.Untuk bercinta dan berkahwin ni senang,asal ada duit dan sikit kasih sayang,dah boleh on jer.Tapi nak mengekalkan semua tu,sangatlah susah.Hari-hari kena berjuang.

Last sekali,i doakan semoga kami terus kuat berjuang.   ^.^


Saturday, 19 November 2011

My Guilty Pleasure

Hai kengkawan!
I ni suka jer buat tajuk bajet-bajet orang putih kan.Tapi yela,I tak tahu camna nak cakap guilty pleasure cakap melayu.Adakah keseronokan yang bersalah?Pelik jer bunyinya.
Sebenarnya I nak cerita benda bodoh-bodoh je pun.Semalam I pegi makan nasi ayam penyet dengan kengkawan.Memandangkan I rasa teringin sangat nak minum milo,so I pun orderlah Milo Dinasour. Milo Dinasour ni cam milo ais jugak cuma on top of it,orang tabur milo.Ni first time I minum minuman ni,selalunya tengok orang minum jer.
This is it.Sedap yang amat.

Okey,apa kena mengena milo ni dengan guilty pleasure pulak?
Hah,I sebenarnya tak boleh minum milo.Kalau I minum milo,I akan rasa sakit nak buang air kecil.I pun tak tahu kenapa.Ada ke orang sakit pelik macam I ni?Setakat ni I tak pernah dengar lagi.
Kalau I minum segelas milo,I kena minum sebotol besar air kosong.Gila.Semata-mata nak minum milo segelas,kena minum air kosong 1 liter.Tak berbaloi kan?Sebab tu I hanya minum milo bila betul-betul teringin dan bila I yakin orang tu buat milo yang sangat sedap.
Lepas minum semalam,I tak minum air kosong yang mencukupi sebab I lupa yang I akan sakit.Hari ni weekend,I minum air dua gelas kecil jer sebab malas.Bila petang jer,hah..ambik kau!Sakit I muncul.Jadinya I asyik buat lawatan ke Cik T.Padan muka. (n_n) 
Pastu,naik kembungla perut comel i ni sebab kena minum air yang banyak sekaligus.

Bestfriend i buat masa ni.

Tengok gambar rasa nak minum lagi.Kalau suami i tahu ni,confirm kena bebel.

Moral of the story..always take care of yourself.Kalau nak sakit,pastikan berbaloi.

Wednesday, 16 November 2011

Review Cleanser Safi Sari Zaitun

Hai kengkawan!

Kali ni i nak review pasal pencuci muka Safi.Hari tu i terfikir nak beli cleanser ni sebab i konon-konon nak melembapkan kulit muka.I sebenarnya dah lama beli cleanser ni tapi jarang sangat guna sebab i lebih suka guna pencuci muka Neutrogena ni. Cuma start dari last week,i mula guna cleanser ni dua kali sehari sebab sayang tengok benda ni terbiar jer kat bilik mandi.


Apa yang i suka pasal produk ni?
Cleanser ni remove light make up (kecuali maskara waterproof) dan bila dah pakai,kulit muka i tak rasa ketat.Bau cleanser ini soft jer,macam bau produk kebanyakkan produk Safi yang lain.Apa yang paling i suka ialah sejak i pakai cleanser ni,bintik-bintik hitam i berkurangan.Awesome!

Apa yang i tak suka?
Mula-mula husband i pakai cleanser ni (sebenarnya i paksa dia pakai sebab cleanser dia mahal sangat),dalam dua minggu dia pakai,dia komplen kat i,dia cakap pencuci ni buat muka dia oily (kulit dia jenis normal).

Bila i sendiri guna, lepas seminggu,tetiba ada orang tegur muka i nampak berminyak (kulit i jenis yang sangat kering dan sensitif).Sebelum ni,muka i memang jarang sangat nampak berminyak unless bila i bangun tidur.Itu pun kadang-kadang.Walaupun i tak suka muka i kering,tapi i pun tak nak muka i berminyak..

Kesimpulannya?
I takkan beli lagi produk ni sebab dia buat muka i oily.Cleanser yang ada ni,i akan guna juga.Bukan untuk digunakan sebagai pencuci muka..sebaliknya sebagai shower cream.Yes,memang kedengaran sangat mengarut tapi bila i guna pencuci muka ni sebagai shower cream,kulit i terasa lebih lembab.Sekurang-kurangnya i tak membazir kan?  :)

Jatuh cinta tahap?
3/10

Monday, 14 November 2011

Kelahiran Jojo dan Popo Junior

Hai kengkawan!

Tahukah anda bahawa i memang tak suka dan geli dengan kucing?Tak kisahlah orang nak cakap i ni tak penyayang ke,hati batu ke,apa ke..i memang tak suka kucing.Tapi family i ada bela kucing siam empat ekor sebab adik-adik i suka.Empat ekor ni bernama Popo dan Leo (adik beradik),pastu Peanut dan Jojo.Popo seekor jer betina.

Popo ni i buat nama tau.Sebab i suka Po yang kat Kung Fu Panda tu.

Ini Jojo.Dia unik sebab mata dia sebelah biru,sebelah kuning.I takde kena mengena dalam memberi nama kucing yang sekor ni.Mak i cakap,kalau diaorang pulang ke rumah,pastu tak greet Jojo ni dulu,dia akan merajuk tak nak pandang kalau kita panggil.Oh,i takde kena mengena juga dalam cerita ini sebab i memang tak pernah sentuh/panggil/manja2 dengan kucing.

So,nak dijadikan cerita,semalam i call mami i dan tetiba keluarlah dialog ni.


Mami : Tahu tak Popo tengah mengandung sekarang.
I : Hah,ngandung anak sapa? (i sebenarnya terkejut sebab setahu i diaorang duduk sangkar asing-asing)
Mami : Anak Jojo lah.Mami tengah risau ni kalau dia beranak tiba-tiba masa takde orang.
I : Habis tu,camna?
Mami : Eh,kucing mengandung berapa lama?9 bulan?
I : Entah.Tapi takkanlah 9 bulan. (setahu i,gajah jer yang paling lama kalau ngandung ni)

Petang tu,mami i sms i bagitau Popo dah beranak dah.Yea! Kitten tu warna putih,ikut si Jojo,bapanya.

I terujalah sebab birthday kitten tu sama dengan birthday suami i.I dah fikir nak suggest kat mami i letak nama kucing tu sama dengan nama suami i tapi kesian pulak kat kucing tu nanti nama dia tak comel.   (n_n)

Pagi ini,mami i call.Dia bagitau Popo beranak lagi seekor kitten.Kali ini warna hitam pulak. I sedikit hairan sebab Popo warna kelabu,Jojo warna putih..apsal pulak kitten ni tetiba berwarna hitam?Mesti Popo ni curang..adoiiii... Apa yang lagi menghairankan i dan family i ialah semalam kan dia dah beranak,ni alih-alih hari ni dia beranak lagi.Pelik betul.

Ini gambar Jojo masa kecik.I memang suka ambik gambar dia sebab dia gebu.Agak-agak nanti baby dia gebu cam dia tak?

Tengah hari ni pulak mami i sms lagi bagitau yang dia sedih sebab anak ketiga Popo yang berwarna putih (lahir lepas yang warna hitam) mati.Dah lahir tapi tak bergerak-gerak.  :(

Tapi mami i cakap kitten hitam dan putih tu sihat.Boleh menyusu.Semoga umur diaorang panjang dan diaorang membesar dengan sihat dan comel-comel.

Nampak tak kitten tu tengah menyusu?I rasa nak paksa family i namakan yang putih tu Shiro sebab dia putih macam anjing Sinchan.

Okeylah, take care!


Sunday, 13 November 2011

Happy Birthday Sayang

Dear diary,
13.11.2011 ialah birthday suami I yang ke 26.Kami start couple pada 2007,means tahun ni tahun kelima I celebrate his birthday.Dan I tak ingat apa yang kami buat on each birthday (malang betul dapat bini camni).Apapun,itulah gunanya blog kan?

Dia suka kek ni sebab ada banyak perisa.Lagipun,kami berdua jer.I beli dua set.Ada kek coklat,strawberi,pandan,coffee,oren dan kelapa.
Pre birthday (12.11.11)
I masak nasi ayam untuk suami.Sewaktu blog ini ditulis,I adalah seorang isteri yang sangat pemalas nak mampus sibuk jadi I memang jarang memasak.Since ini birthday dia,so I pun merajinkan diri memasak.I dapat resepi ni dari Cik Zanox tapi I alter sikit-sikit disebabkan kekurangan bahan.Tapi memang menjadi.First time I makan nasi ayam buatan sendiri yang nasinya rasa sedap..ecewah..
Malamnya suami ajak I dinner kat ZZ Sup Tulang sebab dia cakap nak makan nasi goreng kampung.I sebenarnya tak nak sebab baru jer pegi situ semalam (11.11.11),takkan nak pegi lagi kan?Tapi dia cakap dia birthday boy so kena ikut cakap dia (hepppp..banyak cantik!) jadi I turutkan juga.
Lepas makan,kami pun pegi kat KSL City.Beli roti kat Season's.

Malam tu,I wish him happy birthday kat Facebook.Err..malas nak print screen so copy paste jelah..
Suamiku..
Ialah abang yang aku tak pernah ada..
Ialah ayah yang sentiasa menjaga..
Ialah sahabat yang terbaik..
Ialah lelaki yang amat kusayang..

Selamat hari lahir buat yang tersayang..semoga sentiasa bahagia,dikurniakan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki.
Birthday (13.11.11)

Masa ni kitaorang takde buat apa sangat.Pagi tu breakfast kek,tengah hari pulak lunch kat mekdi.Suami i pulak tetiba nak tengok citer Immortals.I ni memang kureng sikit kalau citer yang ala-ala camni tapi memandangkan birthday boy punya wish,i layankan aje.Filem tu bolehlah tahan.Berbaloi jugaklah RM9 nak bayar tiket.


Malamnya suami request nak makan nasi ayam yang i masak.Jadi i memasak sambil dia mengemas rumah dan mencuci baju.Jahat tak biarkan suami buat keja rumah masa birthday?Kesian dia.

Hadiah i untuk suami dah bagi bulan lepas dah.I belikan dia kuali Tefal sebab dia nak masak secara sihat.Masa beli tu,i siap cakap..Nanti birthday awak saya tak bagi apa-apa tau.Saya dah bagi kuali ni..






Hmm..itu jerlah aktiviti kami masa birthday dia tahun ni.Biasa jer kot,takde apa sangat.Yang special sikit,dia bagi i (sebenarnya i paksa) potong kuku dia.First time tau.  :)

Wednesday, 9 November 2011

Review In2it Two Way Cake

Hai kengkawan!

I nak memperkenalkan two way cake kegemaran i.

In2It 2 way foundation, extra cover

Ini adalah two way cake yang terbaik dan paling lama I pernah pakai.Oh,dan paling mahal jugak bagi i. (n_n) I sentiasa pakai nombor OCF 04 Honey sebab i percaya kulit I ada yellow undertone so apa-apa produk,I akan pilih yang berunsur kuning.

Kenapa i suka produk ni?

Sebab warna dia betul-betul match skintone i,langsung tak cakey even kulit i jenis kering dan tekstur bedak ni yang silky dan halus.

Ada sesetengah bedak yang akan membuat muka nampak kelabu tapi bila guna In2It ni,muka akan nampak licin dan yang paling penting tona kulit nampak natural.

Bedak ni tahan lama dan boleh dikatakan kalis air.Dulu,masa i kerja kat AirAsia,i selalu sangat basah kuyup masa hari hujan.Tapi walaupun i basah kuyup,i tak payah risau muka i dari konon-konon ayu jelita (mari masuk bakul dan angkat diri sendiri) tetiba bertukar pucat sebab bedak dah habis luntur dek air hujan.Jadi i masih boleh berkata..lihat wajahku,kekal cantikkan..walaupun hujan.

Apa yang i tak suka pasal produk ni?

Bedak ni hanya dijual di Watsons/Guardian sahaja jadi selalu sangat takde stok.

Jatuh cinta tahap?
10/10.

Tuesday, 1 November 2011

Kisah Suami Isteri

Dear diary..

Kali ni just nak share apa yang berlaku dalam kehidupan i sehari-harian jer.Sebab i nak remind myself tentang a few little things yang buat i senyum..


Kisah 1 - Pakaian mempengaruhi perwatakan

Jumaat lepas, i dengan hubby pegi kat Angsana sebab ada Pesta Buku.Masa nak balik tu,tetiba hari hujan selebat-lebatnya jadi hubby cakap,tunggu hujan reda baru dia hantar i balik ofis.I pun ok jer lah so sementara menunggu,i pun cuba membuat sedikit PDA (bukan nak cium tau,nak peluk-peluk lengan jer).

Hubby : Hah,awak jangan nak macam-macam.
(belum sempat i buat apa-apa dia dah sound)

Wifey : Laaa..kenapa?Laki saya..suka ati saya lah nak pegang..

Hubby : Awak tak sedar ke awak pakai baju apa?

Wifey : Oh..betul jugak..yelah-yelah,saya tak pegang awak..

Sebenarnya,i pakai baju kurung (almaklumlah,tengah bekerja kan?Kalau kerja,i memang hari-hari pakai baju kurung).Hubby i pulak jenis yang kalau i pakai baju kurung,dia mesti suruh i jaga tingkah laku.Bila i tanya sebabnya,dia jawab camni..
Muka awak tu dahlah macam muka Melayu,tambah lagi pakai baju kurung.Nanti orang cakap awak tu perangai tak senonoh,dahlah orang Islam tapi masih nak berpeluk-peluk segala.Saya tak nak orang kutuk awak.

Heeee..comelkan?Walaupun i bukan Islam,tapi pada pandangan orang,i ni Melayu since muka i tak macam muka orang Cina atau India.So,he's right..tak eloklah i membuat orang lain memfitnah i kan?  

Kisah 2 - Demam Korea
Tengah i berjalan-jalan kat Giant,tetiba hubby menarik hujung lengan baju i supaya i ke tepi.

Wifey : Eh,awak ni kenapa?Sakit tau saya.

Hubby : Ada orang nak lalu kat belakang awak.

Wifey : Habis tu,perlu ke awak tarik lengan baju saya?Takkan la orang tu tak boleh cakap excuse me. (dalam hati i dah fikir,kalau pekerja Giant tu berani langgar i,i komplen terus)

Hubby : (gelak-gelak saja.geram betul)

Wifey : Awak tu memang tak sayang saya.

Hubby : Nanti awak kena langgar.

Wifey : Kalau awak kena langgar,saya buat camni tau..  (I pun demo la.I paut pinggang dia supaya dia ke tepi i)

Hubby : Saya rasa awak terlalu banyak tengok cerita Korea ni.Mana ada orang kat realiti buat camtu.Mengarut betul.

Wifey : T_T

Sekian,terima kasih.