Monday, 24 October 2011

You're Beautiful - Drama Korea


I tengok drama You're Beautiful ni Sabtu lepas.Drama 16 episod ini mengisahkan tentang Go Mi Nam yang terpaksa menyamar sebagai abang kembar dia untuk masuk dalam kumpulan K-Pop (AN.JELL) yang telah dianggotai tiga orang anggota yang lain iaitu Tai Kyung,Sing Wook dan Jeremi (ok,kenapa ayat ni macam teks ucapan PM jer?)Pastu,Mi Nam jatuh cinta kat Tai Kyunng.Cerita seterusnya boleh dikatakan kita macam boleh agak la kan.Drama korea selalu camni..mula-mula jatuh cinta,pastu banyak halangan dan last sekali bahagia.


Drama ni adalah drama No. 1 korea tau.Dari senarai 1801 (kalau tak silap),drama ni menduduki carta no 1.I berjaya menghabiskan drama ni dalam masa 1 hari setengah.Dari 6 petang sampai 1 petang keesokkan harinya,tanpa tidur,tanpa makan,tanpa mandi..memang marathon abis la.Tapi memang berbaloi sangat.


Inilah patung yang Tai Kyung buat untuk Mi Nam

Apa yang best pasal drama You're Beautiful ni?

I suka sebab drama ni lengkap tau.Maksudnya setiap watak tu,ada endingnya.Kita takkan tertanya-tanya,apa jadi kat watak si polan ni,si polan tu.Part yang kelakar,memang kelakar abis.Part yang sedih,i memang nangis.Lagu-lagu kat dalam ni pun best sangat sampai i rasa rugi sangat sebab tak faham bahasa Korea.



Babak kegemaran i?

I suka semua babak yang ada Mi Nam dan Tai Kyung.Tengok bintang sama-sama,bagi necklace yang ada pendant bintang,tengok wayang,buatkan anak patung,cakap I love u,kiss..alahai romantik giler okey.I jatuh cinta berkali-kali kat Tai Kyung tu walaupun i memang tak suka tengok laki pakai eyeliner.Ta Kyung tu memang best,i dah jatuh cinta kat dia sejak i first scene dia tau.Watak dia kat dalam ni cam sangat ego,perfectionist tapi sangat sweet dan romantik.

 Comelkan?Bagi i..lelaki akan nampak extra hensem kalau pakai tshirt putih dan jeans.

Apa yang i tak suka?

I tak suka sebab i rasa macam babak hero heroin dia tak cukup banyak untuk memuaskan hati i ni sebab kalau boleh tiap masa nak tengok dua orang ni bercinta-cinta jer.Hehehe..

Komen secara keseluruhan..

Kalau ikut i,cerita ni memang sangat best.Antara drama korea yang paling best yang i pernah tengok.Kalau minat drama korea,wajib tonton drama ni.

Take care!

Friday, 21 October 2011

Someone Please Give Me An Answer!

Hai kengkawan!



I nak bagi satu situasi yang i amat tak faham dan kalau boleh i nak beberapa pendapat..

Katakan ada seorang lelaki yang bernama X.X ialah seorang lelaki yang biasa-biasa jer..a normal guy who you don't mind to love and live with.

Lepas tu,ada seorang perempuan bernama A.A seorang perempuan yang manja,suka diberi perhatian,sensitif,kuat merajuk..tu kan sikap tipikal yang ada pada seorang perempuan.

Kemudian,ada lagi seorang perempuan bernama B.B juga seorang perempuan yang manja,suka diberi perhatian,sensitif,kuat merajuk.

Memandangkan A dan B mempunyai sikap yang agak sama,maka they don't like each other.Satu lagi persamaan antara A dan B ialah mereka ialah orang kesayangan X.

Perbezaan antara A dan B ialah A ni jenis yang malas nak bercakap,malas nak mengadu,malas nak bergantung kat X sebab bagi A,kalau benda tu dah berlaku,nak mengadu apa pun tak guna.Dan A jenis yang nak kehidupan yang ringkas.Kalau ada masalah,selesaikan sendiri dan jalanilah hidup macam there is no tomorrow.

B pula jenis yang sekecil-kecil kuman pun nak mengadu,nak minta pendapat X,hatta flu pun nak bagitahu kat X.Kalau ada masalah atau apa,semua nak bagitau kat X.Mungkin kedengaran sedikit menjengkelkan tetapi B memang jenis yang begitu.Mungkin dari kecil dia memang begitu jadi mungkin itu bukan salah dia (banyaknya mungkin di sini).

Apa yang menimbulkan persoalan i yang i langsung tak faham ialah..
Dalam keadaan ini,mengapa X seolah-olah lebih mengasihani B berbanding A sedangkan pada hakikatnya A juga mempunyai masalah,A juga sakit,A juga layak untuk disayangi dan dikasihani?

Atau dalam soalan yang lebih ringkas,kenapa lelaki lebih menyayangi  perempuan yang desperately seek for attention dibandingkan dengan perempuan yang biasa-biasa sahaja?

Tapi kalau ditanya,pastinya kebanyakkan lelaki akan mengatakan,tak suka perempuan yang terlalu bergantung kat diaorang,kalau boleh nak perempuan yang berdikari..sedangkan realitinya,lelaki lebih dekat pada perempuan yang suka bergantung ni?

KENAPA?

Thursday, 20 October 2011

Tips Memakai Concealer Untuk Yang Berkulit Kering

Hai kengkawan!

Sejak kebelakangan ni,i perasan yang dark circle i macam makin ketara pulak.Walaupun i dah pakai eye cream tapi takkanlah pakai sekali,mata terus jadi cerah pulak kan?Jadi,i fikir,memandangkan it takes time untuk i menghilangkan kekurangan di muka i ni,jadi i decide untuk menyembunyikan kekurangan tersebut menggunakan concealer.

Maka i pun membeli concealer ni.


Masa minggu pertama pakai,i perasan yang concealer i tak nampak neutral,cakey,pastu macam mengelupas kat bawah mata..pendek kata nampak buruklah.Tak kira i pakai sikit ke,banyak ke,masih jugak camtu.I mula rasa yang concealer ni tak bagus dan nak bagi kat orang lain tapi rasa macam membazir pulak..

Jadi selepas beberapa percubaan,ini tips i menggunakan concealer bagi yang berkulit sangat kering macam i.

Lepas guna pencuci muka,toner dan pelembab,pastikan kita guna eye cream yang betul-betul melembabkan bawah mata kita tapi jangan sapu kat kelopak mata tau sebab nanti bila kita sapu bedak,bahagian mata akan nampak cakey.

Kemudian kita biarkan dalam 5-10 minit untuk eye cream tu meresap.(Biasa i guna waktu ni untuk sapu losyen kat badan).

Bila cream tu dah meresap,barulah kita letak concealer tu di bawah mata bagi menyembunyikan dark circle.Sekali lagi,jangan sapu di kelopak mata terutama bagi yang ada kelopak mata berlapis sebab nanti concealer ni akan masuk dalam garisan kelopak mata tu dan akibatnya,kelopak mata kita nampak ada line. (I tak tau macam mana nak explain tapi kalau ada yang tak faham,sila tanya ye..).

Tips yang paling penting..
Sebelum dab concealer tu,gosokkan jari manis pada tapak tangan terlebih dahulu supaya jari  sedikit panas dan terus dab kan perlahan-lahan di bawah mata.Never rub your concealer tau,just dab it gently.Untuk mata yang sebelah,ulangi lagi langkah yang sama.

Kenapa nak panaskan jari i?

Sebab haba pada jari akan membantu concealer tu untuk blend dengan sekata dan natural.Almaklumlah,seperti sesetengah orang yang berkulit kering,tangan i adalah sangat kering dan kasar jadi kalau nak tunggu tapak tangan i berpeluh,memang tak mungkin..  (n_n).

Last sekali,lepas concealer tu diratakan,jangan sapu bedak pada bawah mata sebab nanti,bawah mata tu akan nampak mengelupas dan cakey.Garis halus pun akan kelihatan dengan sangat jelas.Sapu kat bahagian kelopak mata jer okey?

Cara ni berkesan untuk i yang baru belajar menggunakan concealer.Kalau orang lain ada cara lain yang lebih efektif,jomlah share jugak.

Take care!

Tuesday, 11 October 2011

Love-Hate Relationship With Lotion

Hi kengkawan!

Ingat tak apa produk skincare pertama korang beli?Kalau i,produk pertama yang i beli ialah losyen sebab i memang dari kecik ada masalah dry skin.I start menyapu sendiri losyen di badan start i berumur 7 tahun.Masa orang lain tengah sibuk main lumpur,main kejar-kejar..i sibuk melumur tubuh i dengan losyen.  (n_n)  Meh i share jenis-jenis losyen yang i pernah pakai dan pengalaman i menggunakan losyen-losyen tu.Oh ya,kulit i jenis sangat kering dan sensitif.


Nivea Whitening Milk

Inilah losyen i yang pertama.I pakai sebab i tengok my mom pakai.Tekstur losyen ni agak cair.Dan semakin i meningkat remaja,i lebih suka losyen yang bertekstur pekat.Losyen ini tidak membantu i untuk memutihkan kulit.Dari segi kelembapan,memang kurang.Apa yang i suka pada losyen ini ialah losyen ini cepat menyerap,bau dia ok dan i paling suka warna losyen ni yang putih bersih.

Siapa yang mempengaruhi i untuk pakai losyen ini?
My mom.

Jatuh cinta tahap : 5/10 

 
Nivea Intensive Body Milk

I beli losyen ni sebab kat label dia tulis dry-very dry skin tapi sayangnya,kulit i ni perlukan losyen yang very dry-extra dry skin.Tapi i suka bau losyen ni.Sangat pleasant.Apapun,i masih pakai losyen ni as my hand lotion.Dan jugak sebagai losyen penenang bila i stress kat ofis.

Masa i pakai dulu,packaging dia camni.Sekarang dah tukar.

St Ives Collagen Elastin

This is one of the best lotion yang i pernah guna.I guna dalam dua tahun sebelum i tukar kepada losyen lain.Tekstur losyen ini sangat pekat,warna putih (tapi tak seputih Nivea) dan baunya wangi sangat.Betul-betul melembabkan kulit i sepanjang hari.Losyen biasa akan buat kulit i mengelupas selepas pemakaian 4-5 jam tapi losyen ni boleh bertahan selama 8 jam dan ke atas pada kulit i.

I stop pakai losyen ni sebab selalu sangat tiada stok.Dan sebab i boring asyik guna losyen yang sama.

Siapa yang suggest losyen ni?
My bestfriend.

Jatuh cinta tahap : 10/10 

 Ini meja ofis.

Personalised Body Lotion from Homemade by Zanox

One of my favourite lotion.I sangat suka losyen ni sebab memang whole day kulit i takde mengelupas bila pakai,pakai kat muka pun boleh,ingredient yang i decide sendiri dan sebab ada nama i.I love this.Cuma a bit pricey sikit la..Tapi instead of Rosken,losyen ni lagi murah dan berbaloi. 

Jatuh cinta tahap : 10/10


Johnson's Bedtime Lotion

Losyen ni wangi tapi kadar moisturizing dia adalah normal.Mungkin orang yang berkulit normal akan sukakan losyen ini.I pulak..biasa-biasa jer.Harga losyen ni pun affordable.I pakai losyen ni sebotol besar jer sebelum tukar kepada yang lain.

Siapa yang mempengaruhi i untuk pakai losyen ini?
Kawan sama ofis.

Jatuh cinta tahap : 5/10

Gambar kredit kepada miss cute-c

Johnson's Baby Softlotion 24 hour Moisture

This is the best lotion ever yang i pernah pakai.Sangat pekat,sangat wangi,sangat moisturizing.Kalau pakai,kulit memang rasa lembab all the time.Bau dia pun melekat jer.Memang best losyen ni.Tapi i tak tahu,siapa punya idea ntah untuk tukarkan losyen ni kepada new packaging.Dan tukar formula sekali.Johnson versi baru ni memang tak dapat melembabkan kulit i macam yang lama.Too bad.Bye Johnson.Harga dia pun sangat murah.How i miss this lotion...

Siapa yang mempengaruhi i untuk pakai losyen ini?
My mom.Mami i memang banyak mempengaruhi i bab-bab losyen sebab kulit dia cantik,lembut dan putih.Kulit i pulak kering jer memanjang. (n_n)

Jatuh cinta tahap : 10/10


Johnson's Baby Lotion
Masa baby,i memang pakai losyen ni.Bila dah besar,i pakai sekali jer.Losyen ni ok untuk normal skin tapi tak sesuai untuk i.I sayangkan losyen ni (bukan suka tau,sayang jer) sebab nenek i (sebelah daddy) memang pakai losyen ni sejak berzaman.Sampai sekarang,kulit dia masih lembut even umur dia dah 70++..

Jatuh cinta tahap : 7/10

Johnson's Baby Lotion Vitamin E

I beli sebab kandungan dia ada Vitamin E dan sebab i suka warna hijau kat botol tu.Tapi losyen ini bukan untuk my type of skin jugak.Too bad.

Jatuh cinta tahap : 6/10 


Johnson's Baby Milk Lotion

Losyen ni wangi sangat.Yang paling i suka,losyen ni dibuat dari susu.I love this lotion.Tapi disebabkan kekeringan melampau kulit i,losyen ni pun kurang sesuai untuk i.Oh,kalau i ada baby,i memang akan suggest baby i guna this lotion sebab i love it.

Jatuh cinta tahap : 9/10


Enchanteur Lotion

I tengok my mom pakai losyen ni so i pun sibuk nak pakai.Tapi losyen ni cuma mewangikan jer,takde pun melembabkan.I pakai losyen ni 4-5 kali jer,terus stop.Lagipun,i segan sangat kalau i pakai something..then orang tegur/fikir..eh,pakai brand X kan? (+_+)

Jatuh cinta tahap : 3/10 

Sebenarnya ada lagi losyen yang i dah try tapi yang ni antara losyen terbaik yang i ingat i pernah pakai.Tapi komen-komen i ni berdasarkan keadaan kulit i.Mungkin bagi orang lain berbeza kot.

Take care!

Sunday, 9 October 2011

My Online Makeover

Hai kengkawan!

Mesti there is a time yang you all rasa macam nak main-main mekap atau wonder macam mana kita kelihatan dalam sesetengah make up atau hairstyle..kan?


Macam ok jer red lips kat i.Hahaha..Perasan sungguh!

This is my favourite makeover.Mekap dia very soft.Inspired by Selena Gomez.


Husband i cakap i nampak macam lalat. (n_n)


Yang ni langsung tak nampak macam i.


Sangat ugly.I know.

Mana i dapat benda yang kurang bijak ni?


Selamat mencuba!

Saturday, 8 October 2011

Review Johnson's Baby Top-to-Toe Wash


I dapat produk ini dari rakan sekerja i secara percuma.I memang sukakan produk untuk baby sebab if it is good for baby,mestilah it is good for me jugak kan?Produk ini boleh didapati di mana-mana.Harga dalam RM16 untuk 500 ml.

First impression i?
Colourless,bau dia macam powder baby Johnson's dan bubble yang dihasilkan adalah sederhana.

Apa yang tertulis pada label?
(oh,i akan buat sangat detail on the ingredients sebab sangat penting)

PEG-80 Sorbitan Laurate  - as a emulsifier.When it comes to cosmetics, an emulsifier refers to any ingredient that helps keep unlike ingredients (such as oil and water) from separating in an emulsion. Examples of cosmetic ingredients that function as emulsifiers include the polysorbates, laureth-4, and potassium cetyl sulfate. Emulsifiers are widely used in throughout the cosmetics industry and are the unsung heroes of many cosmetic formulas that blend unlike ingredients together.  
Sodium laureth sulfate - Can be derived from coconut; it is used primarily as a detergent cleansing agent. It is considered gentle and effective. Despite the name similarity, sodium laureth sulfate is NOT the same as sodium lauryl sulfate. It is a milder cleansing agent due to a higher amount and different chemical structure of the fatty alcohols that required to manufacture this cleansing agent
Sodium lauroamphoacetate - Mild surfactant also used as a lather agent.
Tetrasodium EDTA - Chelating agent used to prevent minerals present in formulations from bonding to other ingredients.
Cocamidoprobyl Betaine -  One of the more gentle surfactants used in skin-care products.
Citric Acid - Extract derived from citrus and used primarily to adjust the pH of products to prevent them from being too alkaline.
Methylchloroisothiazolinone & methylisothiazolinone  - Methylchloroisothiazolinone, when combined with methylisothiazolinone, offers broad-spectrum activity against microorganisms. This blend is being used in many products instead of parabens, despite the fact that parabens have a better safety track record and lower incidence of causing a sensitized reaction.

Pengalaman i?

I cuba guna ni untuk mencuci muka  sebab it claims to be gentle as pure water.Bila dah cuci,i boleh nampak mekap i memang hilang sepenuhnya,kecuali maskara i yang memang degil.Muka i nampak bersih tapi tak sampai lima minit,muka i rasa kering dan terus ada bintik-bintik merah kecil di pipi i.I tak pernah fikir ada produk yang akan bagi efek secepaat ini pada i.

Bila i gunakan secara gel mandian,produk ini pun mengeringkan kulit i.After a while,my skin mula mengelupas bila i tak cepat-cepat guna losyen.

Shampoo? Errr..i takkan letak benda yang pelik-pelik pada rambut i so result sebagai shampu,i tak tahu.

Jatuh Cinta Tahap : 6/10 (I memang takkan beli lagi sebab produk ni kurang sesuai untuk my very dry skin.Even kalau i ada baby nanti,i won't use this for my baby tapi i have to admit,hampir kesemua ingredients produk ini adalah bagus untuk kulit.)

Bila Sayang Sudah Hilang



Dulu...
Lelaki itu sering mengatakan  I Love You
Sering mengatakan I Miss You
Lelaki itu selalu mengatakan akan sentiasa sayang
Akan sentiasa menjaga selagi kedua-duanya setia
Janji itu masih tetap dia pegang..sampai sekarang..
Mereka boleh menghabiskan masa berjam-jam untuk berbual,bergurau senda dan menemani masing-masing
Mereka akan ber’sms’..paling kurang pun 500 sms sehari.kadang-kadang sampai 1000
Bila dia merajuk,lelaki itu akan sedaya upaya memujuk
Bila dia sakit,lelaki itu akan menghabiskan masa semalaman menjaga dia
Bila dia bosan,lelaki itu akan menemani dia shopping tanpa sebarang rungutan
Bila dia menangis,lelaki itu akan di sisi untuk menemani
Bila dia rindu,lelaki itu akan datang..
Walaupun penat,hujan,panas,tak cukup tidur..
Lelaki itu tak pernah meninggi suara
Lelaki itu pernah berjanji,tidak akan tidur selagi dia tidak tidur..dan akan sentiasa menemani
Lelaki itu pernah berkata..akan mempertahankan hubungan mereka sedaya upaya..



Kini..
Lelaki itu tidak pernah mengatakan sayang kecuali bila dia bertanya
Tidak pernah mengatakan rindu..bila dia tanya,dia dianggap bergurau..atau mengarut..
Tiada lagi panggilan sayang
Lelaki itu tidak betah untuk berdua-duaan
Lelaki itu takkan call..jarang sangat sms..
Paling-paling pun hanya menghantar 3-4 mesej melalui facebook
Bila dia merajuk,lelaki itu hanya membiarkan
Bila dia menangis,dia menangis keseorangan
Lelaki itu sudah pandai memarahi dia..sudah pandai buat muka..

Namun..
Dia percaya lelaki itu masih menjaganya selagi dia setia
Bila dia bosan,lelaki itu masih sanggup menemani dia shopping
Bila dia sakit,lelaki itu masih menjaga dia



Apakah sayang lelaki itu sudah berkurangan?
Apakah cinta lelaki itu sudah hilang?
Adakah kini mereka bersama atas dasar tanggungjawab?
Mungkinkah lelaki itu sudah tidak sayang?
Adakah kerana kini fizikal dia sudah berubah,maka lelaki itu tidak lagi sayang?

Dia..
Sangat takut untuk berubah
Sebab sangat takut bila dia berubah,semuanya akan berubah
Dia..
Berusaha keras untuk kelihatan seperti dulu
Agar lelaki itu tetap menyayangi dia seperti dulu
Dia..
Sedar dia banyak kekurangan
Sedar dia bukanlah wanita yang terbaik
Tetapi..
Dia telah berjanji untuk menyayangi lelaki itu
Lelaki itu sah milik dia
Maka..
Dia sedaya upaya menunaikan janjinya
Dia tak akan dan tak mungkin akan menyerahkan hak milik dia begitu sahaja
Kerana dia terlalu sayang..terlalu cinta..
Terlalu takut untuk kehilangan lelaki itu..

Cinta lelaki itu..
Amat sukar dimiliki
Walaupun dia telah menyerahkan segalanya
Walaupun tanpa lelaki itu,dia merasakan seperti hilang separuh nyawa
Tak bermakna lelaki itu akan menangisi andai dia hilang



Apapun..
Selagi nyawa dikandung badan
Dia akur..
Cinta itu bukan segalanya.
Selagi takdir menyatukan mereka..
Seiringin atau tidak..
Dia akan terus berjalan..
Dan dia sentiasa berdoa semoga cinta mereka akan kembali seperti dulu.
Amin.

Thursday, 6 October 2011

A Man Of My Life

He was born on 22 December 1941

Masa i berumur empat hingga tujuh tahun,i dijaga oleh datuk dan nenek i.Tapi kat sini,i nak cerita pasal datuk i sebab i sentiasa menjadi cucu kesayangan datuk i, mungkin sebab i cucu sulung.Datuk i merupakan seorang lelaki yang sangat cool,sangat tegas,degil dan paling i suka,sangat pemurah dan baik hati.Dia paling suka menonton gusti,semua filem aksi dan dulu,dia suka menyabung ayam.Dan dia sangat minat Hulk Hogan. 

I masih ingat dulu i pernah guna skirt paras lutut.Datuk i respon..kenapa skirt tu panjang sangat?kalau skirt pendek lagi cantik..  Dia maksudkan miniskirt,dan dia tak bergurau pun.Mungkin sebab dia tak nampak paha KFC i ni agaknya..   (T______T)  

Datuk i tak pernah lokek membelanja i,bagi i duit..dari i kecik sampai sekarang.I masih ingat lagi,masa i darjah 1,i dipilih jadi ketua kelas.I kena pakai tie tapi i tak tahu macam mana nak ikat tie tu.Datuk i yang tolong ikatkan.Then tiap-tiap hari seawal jam 6 pagi,dia akan hantar i pergi sekolah guna perahu.Dia akan tunggu kat pasar sampai i balik dari sekolah pukul 12 sebab rumah i kat kampung jauh dari pasar.Dia buat benda yang sama setiap hari,tak kira hujan atau panas.

Datuk i jenis yang sangat caring pasal i sampaikan dia jarang sangat benarkan i makan ikan sebab dulu i selalu tercekik tulang ikan.Even kalau masa makan,dia akan asingkan ikan dari tulang untuk i atau pilih bahagian ikan yang kurang tulang untuk i.Dia buat tu sampai sekarang even i dah kahwin.He's the only person who did that to me.

Kalau i mandi kat sungai,dia akan cakap..eh,tak payahla mandi kat sungai.mandi kat rumah jer..dan kalau i nak mandi kat sungai juga,dia mesti pesan..baik-baik mandi tu.jangan terjun sebarang.banyak kayu..

Kalau i luka..contohnya terjatuh masa jalan,sesat (oh,i memang ada penyakit selalu sesat dari kecik sampai sekarang) atau something like that,family i yang lain memang tak bagitau datuk i sebab dia akan marah semua orang pasal tak jaga i.

I pernah lemas masa i darjah 2,datuk i lah yang selamatkan i.I bukan hanya berhutang budi,malah i pun berhutang nyawa pada dia.

Sekarang,datuk i dah sakit.Dah tak kuat macam dulu.Dah duduk kat kerusi roda.Pendengaran dia pun dah terjejas.Tapi dia masih lelaki yang sama.Lelaki yang menyayangi i sejak 23 tahun i hidup.

Setiap kali i balik kampung,dan i terpaksa balik semula ke Semenanjung..dia mesti akan pesan,pandai-pandai bergaul dengan orang.baik-baik kerja..

Hari tu,masa i balik..dia cakap something yang buat i sedih sangat-sangat.
Simpan duit.Mana tahu nanti aku dah takde,sekurang-kurangnya kau ada simpanan untuk balik sini..

I doa sangat-sangat semoga datuk i dipanjangkan usia dan dikurniakan kesihatan yang baik.Dan hari ini,i sangat puas hati sebab i dapat buat something yang dapat menolong datuk i.Memang i takkan dapat balas semua jasa dia tapi asalkan i dapat buat sesuatu dengan ikhlas untuk orang yang selalu bersusah payah untuk i,i akan berpuas hati.

May God always bless u, Vincent Taring..

Monday, 3 October 2011

Kenapa Hospital Kerajaan Best?

Tadi i pegi appointment di klinik pakar kulit Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru (HSA).Bila seseorang tu perlu ada appointment,u all boleh agak betapa seriusnya sakit I tu kan?Ni kali kedua I pegi situ.Bila bercakap tentang hospital kerajaan,benda paling famous yang semua rakyat Malaysia fikirkan ialah..hospital government,confirm lambat..Haish!Apa pun,kat sini I nak bagitau kenapa I happy sangat dengan hospital government (HSA) ni..

Amaran : Entri ni sangat panjang,i buat as a reminder for myself sebab i pelupa.


Bayaran yang sangat-sangat-sangat murah.
Pesakit biasa kena bayar RM1 sahaja.Kalau government staff macam I pulak,free jer.Kan best tu?Cuba kalau kita pegi klinik biasa,ada ke doktor pakar nak serve kita dengan bayaran RM1?I pernah jumpa sorang specialist kulit kat Rejang Specialist (orang Sibu tahu tempat ni) ,dia just tengok I jer,tak sentuh apa pun..dia caj I RM100.Rasa geram sangat sebab I actually have to pay someone RM100 just to look at me.
Layanan yang kita dapat adalah percuma.
Orang selalu cakap nurse government ni kurang sopan tapi dari apa yang I lalui,jarang sangat ada nurse yang marah kita tak tentu pasal melainkan kat Sibu (ini disebabkan orang-orang di sana sangat malas nak complaint,so sebab tu diaorang ni naik lemak).Tapi kat hospital di Semenanjung (I pernah pegi kat Klang,Shah Alam,JB,Kemaman), so far semua ok.
Kenapa I cakap layanan diaorang percuma?Sebab there is no service charge.  :)
Masa menunggu kita adalah berbaloi.
I tadi pegi pukul 8 pagi even appointment I pukul 9 pagi.I selalu cuba untuk awal kalau pergi ke mana-mana for emergency reason (mana tahu kot-kot perut I sakit ke,I jatuh tengah jalan ke..at least I tak lambat).Dalam 10.30 pagi,semua dah siap.Kira sangat berbaloi untuk semua ubat dan perkhidmatan yang I dapat.
Orait, ini semua apa yang i dapat tadi..


Aqueous Cream 1 container besar (500g)
Vaseline - 12 Pek bulat kecik
Selfide Lotion - untuk mandi.i yakin benda ni confirm mahal.
Decozol Cream - 2 tiub
Ubat gatal - 60 biji
Hydrocort - 2 pek yang medium


Aquecous Cream

Besar gedabak ni.Actually doktor bagi 2 container tapi next month i kena ambil lagi.Kalau beli kat farmasi,harga cream ni RM15-RM20.Macam mana i tahu kewujudan cream ni?Naaa..inilah kebaikan i membelek setiap barang di kedai yang pergi.Cream ni ada dijual di Caring, Watsons/Guardian takde.

This is where i put them.

Memandangkan tadi mood i extra bagus,i pun adalah tanya sikit-sikit kat doktor tu. (Dr Nalini, Pegawai Perubatan U54 - Gred ni sangat tinggi ok.Kalau kat tempat i kerja,gred 54 dah boleh jadi hakim. Sebenarnya banyak yang i tanya sebab i fikir,bukan tiap ari i boleh jumpa pakar kulit..Now i wish i ada auntie yang jadi pakar kulit.  (n_n)

Dr : Okey, i bagi u parafin, u sapu kat tempat yang kering waktu malam.Parafin ni Vaselline sebenarnya.

I : Vaseline?Bagus ke Vaseline ni?Ini Vaseline yang jual kat pasar tu ke?

Dr : Yes,its very good.

I : Tapi i dengar Vaseline tak bagus.Dia contain mineral kan? (I memang sangat tak yakin dengan Vaseline)

Dr : Vaseline is good for your dry skin.It will lock the moisturizer.

Then..

Dr : I akan bagi u aqua cream.U boleh sapu kat whole body,muka pun boleh.

I : Aqua cream?Sure ke cream ni selamat? (I banyak cikadak kan?Sebenarnya i bukan sengaja nak menjengkelkan dia tapi sebagai pesakit,kita berhak untuk tahu apa ubat yang kita dapat)

Dr : Yes,aqua cream is water base.It didn't contain anything that will harm your skin.

I : So, that mean i boleh guna ini sebagai losyen?

Dr : Yes,its good.

Next..

I : Doc, sori ya saya tanya..Ada tak produk yang i perlu elakkan since kulit i macam ni?

Dr : No,u tak allergic to anything sebab kalau u alergik,dia akan effect 1 badan.Bukan certain part sahaja.

I : So how? Ada tak something yang i patut pakai?

Dr : Kalau u nak,u boleh pakai Dove Shower Cream.It will moisturize your skin.Ada sesetengah mandian that will dry your skin.Jangan guna sabun,guna shower cream.

(Ini kali kedua doktor bagitau i yang Dove ni bagus untuk kulit kering.Ini bermaksud,hujung bulan i pasti akan beli Dove.I tak berapa suka Dove sebab tak wangi.)

Ada beberapa soalan lagi i tanya tapi rasanya cukup dah kot entri ni..

Take care!

Saturday, 1 October 2011

Sangat Besar :(

I akan menonton X-Factor USA setiap hari, selalunya dengan suami kalau dia tak bekerja.Salah satu sebab i suka tengok X-Factor ialah sebab i sangat-sangat-sangat admire kat Nicole,salah sorang juri X-Factor.So,petang semalam,macam biasa i dan suami pun menonton X-Factor.

Gorgeous black and long hair,hot body,beautiful face,nice eyes.Love her!

I : Wah,cantiknya body Nicole tu.Macam patung.Kan bagus badan saya camtu.. (sebenarnya hari-hari tengok pun i akan cakap benda yang sama)

Hubby : Badan awak memang camtu pun. Awak kan saiz S.

I jeling jer husband i,tengok kalau-kalau dia saja nak usik-usik i,boleh i bagi pelempang free barang seketul dua tapi muka dia serius jer.Pastu dia pandang i balik..mungkin sebab tahu i tak caya apa yang dia cakap.

Hubby : Betullah,awak saiz S.....tapi S.B..

I : S.B? Apa tu?

I dah mula rasa tak sedap hati dah dengan bakal jawapan yang dia akan berikan.

Hubby : Alaaa..SB..Sangat Besar! Hahahaha..

Iskk..geram betul!