Wednesday, 29 June 2011

Karenah Semasa Bekerja

 

1. Taichi
Asyik passing kerja kepada orang lain. Konsepnya menepis segala kerja yang datang kepada orang lain. Asal ada unsur-unsur sales, terus forwardkan email ke ketua Sales and Marketing, ada cerita pasal pekerja je… terus passing memo tu kepada HR department…etc.



2. Boxing
Single tasking (ada ke phrase ni?). Mana pernah peninju berlawan pakai kaki, siku, lutut, kepala. Mereka cuma reti genggam tangan dan tumbuk lawan. Pekerja-pekerja sebegini selalunya akan jadi kucing hilang anak bila dapat bebanan kerja lebih sikit. Kalau minta tolong print document sambil jawab telefon pun dia akan melatah.

 

3. Silat Pulut
Before start any works, dia punya bunga-bunga punyalah lama. Macam-macam gaya, macam-macam persediaan. Nampak cantik tapi buahnya takde. Kalau nak showcase boleh lah. 



4. Samurai dan Cowboy
Apa persamaan samurai dan cowboy? Kedua-duanya pandai main senjata… actually both terlalu bergantung kepada senjata. Golongan pekerja sebeginilah yang akan mati kutu kalau equipment rosak atau internet line down. Mereka terlalu mengharapkan machine to do their works.  



5. Kungfu Bruce Lee
Hampir sama seperti silat pulut, cuma kalau kita familiar dengan filem-filem Bruce Lee, before and after dia menyerang lawan mulut dia tak reti duduk diam. Wataaa…! Wachaaaa….! Dan macam-macam bunyi lagi. Ramai juga pekerja yang macam ni, sebelum start satu-satu projek dia punya sembang melangit… dah siap project pun dia still let everybody knows dia punya contribution. 


  
6. Ninja
Betul-betul berlawanan dengan Kungfu Bruce Lee, pekerja-pekerja bersifat ninja ni low profile. Kadang-kadang tu terlalu low profile sehingga kita nak cari dia pun susah. 9 pagi still breakfast, datang kejap lepas tu… then …Zasss.. ilang pergi lunch. Datang semula office, pastu dah menyelinap pergi minum petang… arrange meeting kat luar, terus balik rumah. Senang cerita, kaki ngular.



7. Rambo
Berlagak hero. Semua benda dia nak buat. Kononnya dunia ni berputar disekeliling dia sahaja. Kalau berjaya takpe juga, kadang-kadang tu berlagak hero… tapi bila last minutes, kelam kabut minta pertolongan kawan-kawan.  



8. Kungfu Jackie Chan
Setiap filem Jackie Chan akan ada satu persamaan. Tak kira macam-mana jalan cerita, di mana kejadian tu, siapa pelakonnya… scene gaduh mesti tak serious. Mesti banyak adegan-adegan lucu yang diselitkan. Ramai juga pekerja yang bersifat sebegini. Kononnya taknak tension, so semua pekerjaan tak ambil serious.
 

 
9. Street Fighter
Ini pekerja yang tidak tahu ikut procedure. Maybe kerja akan beres, semua setel, tapi bila suruh prepare handover document contohnya, dia akan pening kepala. Suruh submit borang claim, hantar progress report, follow SOP, ikut method statement…etc, semuanya dia tak suka buat. Dia nak buat kerja mengikut cara dia sahaja.


10. WWE Wrestling
 Bukan wrestling yang dipertandingkan di Sukan Olimpik. Aku referring to wrestling yang diletakkan di bawah Entertaiment TV Guide, bukan kategori Sport. Pekerja yang ada sifat WWE Wrestling ni kita tengok mereka memang rajin kerja. Datang awal, balik tengah malam, kerja bertimbun atas meja, nampak macam busy gila. Tapi… as we all know, semuanya lakonan semata-mata.

Anda yang mana satu ya?   :)




Monday, 27 June 2011

Green tea oh green tea

Perasan tak kulit orang Jepun ni cantik-cantik belaka?Halus,licin..macam tomato segar? Jangan pulak cakap,oh kulit dia cantik sebab dia makan b*b*..Haish,doktor manalah engkau dengar cakap gitu? Sebenarnya,salah satu sebab kulit diaorang cantik giler ialah mereka mengamalkan meminum green tea..
Dulu,aku ingat green tea ni semua rasa macam shampoo Baby Johnson sampai aku heran sesangat,macam manalah ada orang boleh tahan minum benda yang rasa dan bau exactly macam shampoo ni? Sehinggalah aku pegi kat Sushi King dengan my hubby. Kepada yang tak tahu, kalau kita makan kat Sushi King, dia akan bagi green tea free tau. So,memandangkan aku jenis yang takkan tolak benda free jadi aku mintalah green tea kat staff situ.Bila dah rasa,eh..takde bau shampoo pon??Baru lah aku tahu rupanya bau shampoo tu sebenarnya yang perisa jasmine sahaja ya..Yang original,biasa je.Rasa cam teh biasa Cuma yang ni sangat berkhasiat.Saya ulang lagi..SANGAT BERKHASIAT..
Green tea ni mengandungi antioksidan yang berfungsi untuk melambatkan proses penuaan kulit. Kalau amalkan minum green tea ni,kulit anda jadi cantik cam kulit tomato segar.Apa yang lebih bagus dari tu?
So untuk memulakan amalan ke arah kulit yang super gorgeous,aku pun shopping barang green tea sikit..  
Mandian Shokubutsu

Hasil pembacaan aku, produk Shokubutsu ni sangat bagus sebab tak mengandungi Sodium Laureth Sulfate (SLF) yang tidak bagus untuk kulit.Yang lagi best,body wash ni wangi,tak buat kulit kering dan banyak bubble..Best!! Sebelum ni aku guna yang jenis Oriental Charm (pek dia kaler oren,wangeeee…),sekarang aku beli yang jenis Soothing Balance (green tea tu..).Harga dia RM4.99 untuk 60ml.Murahkan?
Green tea
Sebenarnya dari blog walking yang aku sering buat setiap masa,orang cakap brand OSK paling sedap tapi aku dah cari kat Giant, Tesco, Guardian, Watson..suma pun takde.Dah bankrap ke jenama ni? So, suami tersayang belikan aku brand Ahmad Tea.Harga dia RM14.99 untuk 100 peket kalau kat Giant.
Nak prepare teh ni susah giler.Salah buat sikit,pahit macam telan panadol.Tapi,bila dah mahir tu,ok je rasanya.
Meh aku tunjukkan cara membuat air green tea agar tak pahit
-Mula-mula tuangkan air masak ke dalam gelas hingga separuh.
-Pastu,masaklah air.Bila air dah mendidih,jangan terus tuang ke dalam gelas tau.Green tea ni paling tak boleh kalau kita tuang jer air yang baru jer mendidih sebab nanti daun teh tu akan masak hingga menyebabkan teh tu pahit sangat.
-Lepas dua minit air kita mendidih,kita tuanglah air tu ke dalam gelas yang ada separuh air masak biasa tu tadi.
-So jadilah dia air suam. (Ok,kenapa awal-awal aku tak mention gunakan air suam?)
-Next,masukkanlah green tea tu.Aku guna yang uncang saja.Rendam dan kemudian kira 1,2,3..sampai 90.Then alihkan uncang tu. SIAP!

Kenapa nak kira 1-90?Sebab green tea ni tempoh penyediaan dia hanya 1-3 minit.Kalau lebih,nanti dia pahit so aku buat 90 saat.
Rasanya?Kalau aku cakap sedap sangat,nampak bebenor la menipunyer..Rasa green tea ni tasteless.Cam air kosong tambah ada hint of kelat sikit.Oh ya,pastikan tak makan apa-apa makanan yang berkhasiat dalam masa 2 jam sebelum dan selepas minum green tea sebab green tea ni menghalang nutrien makanan lain diserap oleh badan.Lepas 2 jam,dah hadam kan?
Make up remover Green Tea

Aku sekarang dah tak pakai losyen lagi sebab aku guna olive oil tapi memandangkan bekalan losyen ni ada,so aku jumpa cara yang lagi best untuk memanfaatkan losyen green tea.
Caranya ialah dengan mencampurkan losyen ni sikit (dalam sekali tekan) bersama minyak zaitun.
Hasilnya?
Mekap hilang,less oily,muka pun wangi.
Pencuci muka Green Tea
Uncang teh yang telah diguna tu jangan buang,keluarkan isi teh,pastu gosok-gosokkan ke muka.Kalau just pakai two way cake tanpa mascara dan eyeliner,confirm hilang lah mekap.Jangan lupa,gosok-gosoklah di bibir sekali ya..
Aku guna cara ni.Lepas buat,kulit muka rasa lembut dan bersih.
Sila doakan kulit aku semakin santek ya??Kalau sudi,marilah tiru cara saya..

Saturday, 25 June 2011

Weekend

Suami tersayang kerja shift.Oleh itu,peluang untuk kami sama-sama off adalah kurang. Dalam dua bulan sekali je,dia akan off pada hari Sabtu dan Ahad. So,bila dah sama-sama off,aku memang happy lebih sebab..
-      Boleh keluar lama-lama.

-      Ada teman gaduh kat rumah.

-      Ada orang tolong urut. (Walaupun tiap kali aku minta tolong urutkan,orang tu tunjuk muka boring,dan akan merungut-rungut,dan akan urut kasar-kasar sampai tulang aku rasa nak patah.Luckily im strong.)   n_n

Basically,kalau kami sama-sama off,dia akan terseksa lebih sebab..

-      Aku kalau beli barang suka round satu kedai walaupun aku pergi kedai yang sama tiap-tiap minggu.Disebabkan aku ni pelupa,aku selalu lupa mana orang kedai tu letak barang,jadi aku kena pusing-pusing untuk cari barang. Dan my hubby kena sabar saja.  n_n

-      Aku selalu lupa.Contoh, dah habis bayar barang suma,dah nak pegi tempat parking dengan plastic beg penuh di tangan..bukanlah sesuatu yang menghairankan kalau aku cakap..

“Alamak,tadi sayang lupa beli tisu”

Dan kami kena patah balik kat kedai untuk beli tisu.

-      Aku nak berjimat-cermat (konon-konon),aku akan pegi kat beberapa kedai untuk bandingkan harga. Contohnya,harga shampoo Dove kat UO RM9.80. Automatik aku akan fikir,kat Guardian berapa eh? Ntah-ntah ada sale. So,aku akan pegi Guardian. RM10.40. Mahal! Nak tengok kat Watson lah.Kat Watson selalu murah. So,pegi lagi kat Watson. RM10.20. Okey,mari kita pegi ke UO semula. n_n

-      Barang aku cari selalu out of stock.Ya,aku selalu takde ‘ong’. Contohnya,aku nak beli novel Kasih Yang Suci.Aku pegi City Square, orang kat situ cakap dah habis. Kat Pelangi je ada. Tu pun tinggal dua buah novel je. So,terpaksa lah kami pegi ke Pelangi Mall. Oh ya,jarak perjalanan adalah 20 minit menggunakan kenderaan ya,termasuk jalan yang sesak,naik lif dan jalan lenggang kangkung. Perkara yang exactly sama berlaku masa aku nak beli novel M.A.I.D cuma kali ni novel tu tinggal satu je sampai aku kena book dulu.

Kesian suami aku..

Oh ya,satu lagi kebetulan yang aku tak suka ialah bila aku dah siap cantik-cantik,dah happy segala,dah plan nak makan apa,nak beli apa..tiba-tiba..
_
_
_
_
_

HUJAN!

Dan tetiba aku mula nak cakap macam Alyaa..my sis salu cakap..

“ Oh man!!!”

Sunday, 19 June 2011

My Little Angels

Hari tu masa aku balik kampung bersempena dengan Gawai,aku notice something tentang adik-adikku yang buat aku teringat sampai sekarang.
 Syafiq
Aku kena paksa dia masa nak snap pic ni

Adikku ini lahir pada 20 Mac pada pukul 7.15 pagi.Camna aku boleh ingat pukul berapa?Well,sebab dia adikku yang pertama.Syafiq ni yang paling banyak gaduh dengan aku sebab masa dia lahir,aku pun kira kanak-kanak lagi.So,asyik nak memberontak je.Dulu,kalau dia nakal,cepat je tangan aku ni pukul tangan dia.Paling aku ingat benda yang dia buat..masa tu aku tengah baring sambil tengok tv layan Dragonball.Tetiba aku dengar cam bunyi orang menggunting sesuatu tapi aku ignore je.Dah makin lama,akhirnya aku bangun dan tengok dia dengan senang hatinya gunting rambut aku!Kat bahagian atas pulak tu.Masa tu dia 3-4 tahun kot.Aku punya nangis rasa macam nak hentak-hentak je badan dia kat dinding.Akibat dari kejadian tu,rambut aku terpacak untuk sebulan dua..Argh!!Geram.
Sekarang Syafiq dah form 3.Sudah pandai bercinta.Dah besar.Dia ni favourite child my mom.Biasalah,anak lelaki tunggal.Aku happy sebab dia dah jadi lelaki yang baik.
Buktinya masa kami balik kampung dan kena angkat banyak barang..sebelum aku cakap apa-apa,dia cakap dulu..”Tinggal je la barang tu kat situ.Nanti aku angkat”..Dalam hati aku,alahai baik sungguh dia ni.Pandai parents aku ajar.
Lepas tu masa nak masukkan barang dalam kereta yang aku park agak jauh,my hubby dah bising-bising suruh aku ambik keta tu sebab malas nak angkat barang jauh-jauh tapi Syafiq cakap kat abang ipar dia ni..”Jom kita pegi angkat ni..” sambil terus bawa beg-beg yang banyak tu pegi kat kereta yang aku park jauh tanpa banyak songeh.  ^_^
Syafiq telah membesar menjadi anak yang suka menolong dan tak pernah membantah masa nenek kami minta tolong,datuk asyik jer suruh dia pasang dvd,my mom pun selalu suruh dia buat something.Aku doa sangat semoga dia terus ada sikap tu sampai bila-bila dan doa sangat semoga dia berjaya dalam hidup dia.
Syasya
Adikku ini lahir pada 12 Jun dan merupakan adik yang paling aku kesiankan.Sebab my family tak ingat camna dia masih kecik.Tetiba je dia terus besar.Syasya ni lahir masa my family tengah susah so mungkin sebab tu dia jadi anak yang agak pendiam,asyik mengalah,pemalu dan mendengar kata.
Syasya selalu kena marah dengan Syafiq.Mereka ni asyik gaduh 24/7.Dan Syasya jugak selalu kena buli dengan Alyaa..adik kami yang bongsu.Kesian dia.Kelebihan Syasya ni ialah dia bijak.Boleh speak English lebih baik dari abangnya.Apa pun,dia hormat kat aku.Yang bagus tentang dia dan Syafiq ialah mereka tak pernah pun panggil aku dengan nama tapi diaorang panggil aku..Kakak..Aku doakan adikku yang ini akan berjaya dalam hidup dia dan akan dapat suami yang sangat baik,mentua yang tak banyak karenah dan ipar-ipar yang baik hati.Ini sangat penting.Amin.
Alyaa
Ni satu-satunya adik yang panggil aku Fi.Lahir pada 11 Feb.Jarang sangat dengar dia panggil Kakak Fi.Adik yang paling cute,paling disayangi semua orang dan paling kuat makan.Dia lagi kuat makan dari aku.Bayangkan,dia boleh makan mee segera sebungkus,pastu dia pegi peti ais jumpa ikan bilis mentah,dia makan jugak.Pastu dia pegi lagi kat peti ais,jumpa milo dalam mangkuk,dia makan jugak.Macam manalah suma tu boleh muat kat perut montel dia?   +_+
Aku kesian satu benda dengan dia disebabkan badan dia yang gebu tu,dia salu kena usik dengan orang sampai bila aku nak angkat dia..dia cakap..”Tak payahlah.Aku berat”.Alololo..kesian dia.Tapi aku jawab..”Alyaa tak berat.Ringan je” sambil angkat dia walaupun hakikatnya senak dada aku.
Dia suka sangat tengok tv.Dan latest trademark dia yang asyik buat aku dan Syasya bengang ialah dia suka sebut..”Oh man!” macam kat Dora The Explorer tu.  ^_^
Tiapkali kita suruh dia buat apa-apa,dia akan cakap..”Oh Man!” +_+
Aku doakan adikku yang ni pun semoga dapat yang terbaik dalam hidup.
Aku,Lia & Sya
Sebagai kakak,aku happy sebab kesemua adik aku ni,semuanya aku tengok dari dalam perut sampailah sekarang.Dari sekecik tapak tangan sampai dah boleh share baju dengan aku.So,kalau diaorang malas nak urut aku,aku selalu bebel..dulu,kakak ni tau yang buat susu korang,tidurkan korang..jadi sekarang jangan nak bermalas-malas dengan kakak.
p/s : Suddenly,I miss them..



Sunday, 12 June 2011

Marriage


Ramai yang cakap berkahwin di usia muda ni nanti confirm akan menyesal. Entahlah,setiap apa yang berlaku mesti ada pro dan kontranya kan?
Nak share pengalaman pertamaku dalam hidup bersama dia..
Memasak
Sebenarnya aku ni boleh dikatakan sangat jarang memasak. Paling-paling aku masak pun nasi goreng dan telur goreng je ( tu pun tak berapa nak pandai pecahkan telur. aigoooo.. ) And first time aku masak benda yang betul-betul ialah untuk my hubby ( masa tu masih couple lagi ). Aku ingat lagi aku goreng ayam Ayamas yang dalam peket tu dengan daun ubi. Masa tu aku masak dengan harapan sedap la konon-konon. Masa makan, aku tengok dia biasa jer. Last-last aku check rupanya ayam tak masak. I'm suck. Macam manalah aku goreng ayam tak masak ni? But thank God, dia tak komplen apa-apa. Siap cakap,takpe..its ok..
Mencuci baju lelaki dengan tangan
Selalunya aku mesin baju. Tu pun biasanya mummy aku yang mesinkan. Ya,aku memang dasar anak dara pemalas tahap dewa. Bila dah bersama,aku kena cuci baju dia manually sebab masa tu kami belum ada mesin basuh lagi. My hubby jenis sangat pembersih,dia spend dekat 10min untuk cuci sehelai t-shirt. Aku? Kekeke..Aku spend 15 minit jer untuk sebaldi pakaian. Dia geleng kepala. Mesti dalam hati dia nyesal ambik aku jadi bini.   ^_^
Bercuti berdua
Biasanya aku bercuti dengan family. Masa merancang untuk bercuti berdua, aku ingat fun je. Rupanya its not easy tau untuk bercuti kali pertama dengan pasangan kita especially kalau hubungan tu baru setahun jagung. Masa ni we get to know each other more. Masa ni dia tahu bila aku penat berjalan, aku suka buat muka dan masa ni jugak aku tahu,tiapkali aku buat eksperesi muka tu, dia marah.
Sebenarnya,banyak lagi tapi cukuplah tu. Maksud aku di sini ialah kadang-kadang kita selalu ingat semua perkara akan okey tapi hakikatnya kita kena belajar untuk semua benda jadi okey.
Selalu terjadi pasangan muda baru kahwin bercerai sebab tiada persefahaman. As for me, marriage is something yang there is no turning point. Each day is a learning process.
So, kepada yang ingin kahwin, fikir elok-elok tau. Jangan ikut nafsu semata. Susah kahwin ni sebab kita bukan kahwin dengan seorang manusia sahaja tetapi kita kena kahwin dengan the entire family. Bersedialah fizikal dan mental dulu.
Kepada yang baru nak kahwin, jom kita belajar bersama!
Kepada yang telah berkahwin, kuatkanlah hati dalam menghadapi dugaan ya..
There is no perfect marriage as there is no perfect life!
Deal with it, live with it.