Saturday, 3 December 2011

Review Filem Ombak Rindu

Hai kengkawan!


Semalam i pegi menonton Ombak Rindu dengan dua orang kawan kesayangan.Siyes i cakap,pada mulanya i memang tak teruja langsung nak tengok filem ni sebab i tak berapa setuju Maya Karin dapat watak Izzah.Bukan i benci dia,cuma ntahlah..tak berapa minat.Tapi sebab i tak nak tinggal sorang-sorang kat ofis time rehat,i pegi jugak.

Semua orang tahu yang filem ni adalah berasal dari novel Fauziah Ashaari.I memang peminat tegar novel Ombak Rindu.Start baca dari form 1 dan i dah baca novel tu berkali-kali.Even semua novel sambungan kisah cinta Izzah dan Haris (tak silap i ada empat kesemuanya),semua i dah baca.Sebab tulah i risau filem ni tak menepati expectation i yang tinggi menggunung.

Tapi bila dah tengok,i rasa filem ni best sangat.Scene kat filem ni sangat cantik.I rasa filem-filem Osman Ali yang i pernah tonton (Cun dan Ombak Rindu jer pun), signature pengarah ni ialah scene yang cantik dan kualiti scene yang nampak klasik dan penuh ciri-ciri nusantara.Ada rumah dengan ciri-ciri kampung,sawah padi..kira trademark dialah.

Maya Karin tidaklah mengecewakan i.Memang boleh convince la watak Izzah yang dia pegang tu.Lisa Surihani pulak nampak different sangat lakonan dia dalam filem ni sebagai Mila Amylia.Sangat cantik (mekap dia memang terbaik) dan comel.Aaron Aziz? (sila bayangkan muka i tersengih macam perempuan tak pernah nampak lelaki hensem sekarang).Aaron sangat handsome dan punya ciri-ciri Haris..hensem,tinggi,putih..Memang i rasa dialah paling layak pegang watak ni.


Filem ni ada alter sikit-sikit,taklah exactly macam novel tapi i suka sebab part-part menarik dalam novel tu,memang dia masukkan dalam filem ni.Lagu tema dia pun unik.Ada adegan ranjang..(sebenarnya takdelah ranjang sangat pun) tapi adegan yang sangat sweet..Teringat masa Haris cakap kat Izzah..kau suka tak aku sentuh bibir kau macam ni? Kalau i jadi Izzah,confirm i jawab..sukaaaaa sangat! (heee..gatal.)


Babak-babak yang i suka

Masa Haris kenyit mata kat Izzah dalam ofis
Even kawan i cakap kalau Haris kenyit mata kat dia,tak tido malamlah jawabnya.Haha.I memang setuju.

Mila cakap..itu bukan redha namanya.Itu pasrah.Redha tu ikhlas.
I suka sangat skrip ni.Terbaik.


Masa Haris cakap..kalau perempuan,kita namakan Nur Izzah,kalau lelaki..Haris Junior.
LOL! Cute sangat.


Ni lah scene Haris Junior tu..

Scene pertama kali Haris peluk Izzah dan cakap dia sayang Izzah.
Scene yang sangat cantik.


I boleh jer taip panjang lebar tapi cukuplah kot.Filem ni memang highly recommended kepada perempuan-perempuan di luar sana.Last sekali,kesimpulan yang i buat ialah Aaron Aziz sangat handsome. (kesimpulan jenis apa ni?)

Jatuh Cinta Tahap?
10/10.Filem ni lagi best dari Nur Kasih.