Thursday, 8 December 2011

Muka Yang OK Tanpa Make Up

Hai kengkawan!

Kesian blog ni lama tak diupdate sebab i busy sangat.Sangat busy sampai dah tiga malam kena tidur 1 pagi.Tapi takpe,demi mencari rezeki,i gagahkan jugak.Ecewah!So memandangkan i selalu tido lambat,pagi ni i 'terbangun' lambat (guna word 'terbangun' sebab betul-betul tak sengaja).

So aktiviti i jadi camni.

Mandi - Skip conditioner.I guna shampoo lain yang memang dah ada conditioner. 

Muka - I guna pencuci muka,moisturising lotion,pelembab dan eye cream.Oh,lip balm jugak.Wajib!Tak kira lambat mana,wajib pakai ni.

Make up - Skip.

Kulit muka i memang takde masalah sangat tapi takdelah perfectly flawless.Bila tak guna mekap,muka i nampak pucat dan eyebag i nampak teruk sangat (yelah,tido lambat kan?).

Apa yang i buat?


Sebenarnya boleh jer guna BB Cream (i takde BB Cream) tapi kalau nak lagi jimat,gunalah Alas Bedak Sari Ayu. I beli yang warna Kuning Pengantin. Dalam memilih warna,pastikan warnanya sesuai dengan tona kulit kita.Kulit i jenis yellow tone,so i guna ni.Harganya pun murah sangat,RM5-RM6 jer ( i tak ingat exact price) I jarang sangat guna ni tapi kalau time-time terdesak tak nak muka pucat macam tak tidur seminggu,gunakanlah alas bedak ni.

Macam mana i pakai?

I pakai macam sapu krim muka.Letak dot..dot..dot kat muka dan leher,then sapu,pastu siap!Tak sampai 5 minit pun.

Apa yang best pasal alas bedak ni?

Alas bedak ni tak cakey.Senang sangat nak ratakan.Warnanya pun sekata dengan kulit.Bila dah pakai,muka tak nampak berminyak.Dan yang paling penting,muka tak nampak pucat.

So sementara i fikir nak beli BB Cream ke tak,i gunalah alas bedak ni.Ok,babai.