Tuesday, 13 December 2011

Safety Tips Untuk Ladies

Hai kengkawan!

Entri ini dibuat atas dasar prihatin dan peringatan untuk diri sendiri serta ladies-ladies di luar sana..Ecewah!Kalau kita perasan,sebagai perempuan kita selalu jer dijadikan mangsa,mangsa ragut/rogol/rompak/culik dan sebagainya.Selain tu,kita pun selalu involve in accident yang disebabkan kecuaian kita.So,kat sini i nak share sikit beberapa tips untuk mengelakkan kita menjadi mangsa-mangsa keadaan..

Pastikan kita tahu mana satu button untuk tekan alarm tau.Jangan macam i. (n_n)

Masa on the way ke kereta,pegang kunci kereta siap-siap dan pastikan jari tu dah letak kat bahagian alarm supaya in case of emergency,kita just press butang alarm tu untuk menarik perhatian.
Ini penting tau.Banyak kes jenayah berlaku bila kita on the way ke kereta.So,katakan ada penculik ke apa..at least kita tak tercari-cari pepper spray ke,perfume ke (i pun perempuan dan i sangat faham how hard it is to find something in our handbag)..at least kalau alarm kereta kita berbunyi,kita boleh menarik perhatian orang yang terdekat dan ini mungkin menyebabkan penjahat tu panik.

Once kita masuk dalam kereta,jangan tengok cermin atau check handphone dulu (ini normal,i know) tapi lock the door first sebelum kita start enjin.
Masuk kereta jer,terus lock.Tapi make sure,sebelum masuk kereta,tengok dulu seat bahagian belakang,yelah..mana tahu ada orang dah bersembunyi kat belakang tu nak rogol/culik kita.

  
Masa makan kat kedai,lebih-lebih lagi kedai yang banyak jalan keluar,atau banyak orang lalu lalang, jangan letak wallet/handbag/handphone atas meja. 
Jangan sekali-kali fikir,takkanlah ada orang nak ambik barang kita tapi ini lojik tau.Just imagine kalau ada peragut,dia jalan jer tepi meja kita,ambil barang kita dan terus lari.Even kalau kita tengah makan dengan boyfriend pun,takkan kita expect dia nak lari kejar orang tu macam hero cerita Tamil.(Tak pasal-pasal orang jahat tu ready dengan asid,abislah muka hensem laki aku nanti.Adoyai..)


Bila kita beli minyak kat stesen minyak,masa nak bayar kat kaunter bayaran tu,pastikan kita lock kereta walaupun attendan minyak tu ada kat tepi kereta kita.
Ini common sense la kan.Nanti tetiba ada orang larikan kereta kita ke,ambil barang dalam kereta ke..kita mana tahu kan?Malang tak berbau.Kalau ada anak,jangan tinggalkan anak dalam kereta melainkan anak tu dah besar panjang.

Elakkan diri sendiri menjadi centre of attention.
I faham setiap perempuan memang kalau boleh nak semua mata memandang kat kita tapi kalau kita keluar seorang diri,tak perlulah kita pakai baju yang teramat low-cut sampai ilmu kita yang penuh tu boleh nampak,pakai dress yang terlalu pendek/ketat/jarang sampai semua boleh nampak..memang tu fashionable tapi bila kita pakai camtu,potensi untuk kita kena sexual harassment lebih tinggi.I tak rasa ada perempuan suka dirinya diraba-raba oleh orang yang kita tak kenal lagi-lagi ( err..kalau muka macam Jang Geun Suk yang cute tu,i tak kisah kot..hihihi..).

I pernah mengalami satu situasi yang i ingat sampai sekarang.I masa tu baru balik shopping dan memakai seluar 3 quarter dan tshirt yang ikut bentuk badan ( i rasa pakaian i tu biasa je,tak seksi pun).Kedua-dua tangan i penuh dengan barang dan i lalu satu tempat yang agak sunyi (itu jalan shortcut) sorang-sorang.Tiba-tiba muncul dua lelaki mabuk usik-usik i.I pun cuba jalan cepat-cepat dari tempat tu  tapi yang paling i ingat,sorang laki tu sempat menepuk punggung i.I cuba nak menjerit tapi suara i macam dah tak terkeluar sebab i takut dan panik.Tapi,nasiblah takde benda yang lebih buruk berlaku.

Jangan ambil makanan/minuman sesuka hati.
Ini i share satu lagi cerita.Masa tu,i dengan tunang (masa tu tunang lagi.hehe) naik bas awam.Masa tu bulan puasa.Di tengah-tengah jalan ni,tetiba azan pun berbunyi menandakan waktu berbuka puasa.Ada sorang perempuan bertudung dalam bas tu,dia tak bawa apa-apa makanan untuk berbuka.Then ada sorang penumpang lain (lelaki) bagi dia Nescafe dalam tin.Perempuan tu ambil jer sambil ucap terima kasih.

Tapi i pelik sebab perempuan tu tak minum pun Nescafe tu.Korang bayangkan,masa kita tengah lapar+haus,tetiba ada orang menghulurkan setin minuman yang sejuk+sedap.I mula fikir kenapalah lelaki tu tak bagi kat orang yang confirm menghargai pemberian dia iaitu i.
Hubby : Tengok,dia tak minum pun air tu.Awak nanti,kalau ada orang bagi minuman,jangan minum je.Kita mana tahu niat orang.
Wifey : T_T (macam tahu jer benda yang i fikir)
Moral di sebalik cerita ini ialah jangan asyik fikir semua orang dalam dunia ni baik.

Jaga persekitaran kita.
Kebelakangan ini banyak kes simbah asid kan?I sebenarnya tak faham kenapa ada orang nak buat camni sebab ada kes yang diaorang buat random je.Sesuka hati simbah asid kat muka orang.I langsung tak boleh terima perbuatan orang ni dan sepatutnya bagi pilihan kat mangsa sama ada nak simbah jer muka dia dengan asid atau penjarakan dia.

Jadi kalau kita pegi mana-mana,berhati-hatilah dengan persekitaran kita.Jangan asyik bertelefon sambil berjalan (macam i), jangan baca buku sambil berjalan in public (macam i jugak), jangan tengok lelaki hensem / perempuan pakai baju pelik-pelik sahaja tapi ignore benda lain (pun macam i).Pendek kata,stay alert okey?

Cukup kot apa i taip ni.Taip panjang-panjang pun tak guna jugak sebab kebanyakan yang i cakap ni,semua common sense.Apa pun,i doakan kengkawan i selamat jer di mana-mana.Take care!