Friday, 25 November 2011

Antara Kaktus dan Orkid

Dear diary,

Hari ini hati i berbunga-bunga.

Tadi lunch dengan suami kat Mekdi.Masa tengah lunch tu,kami berbuallah macam biasa.I tanya kat dia camni.."Kita dah lama bersama.Cuba awak bagitau saya 5 benda pasal makanan tentang saya..”  Be careful with this kind of question tau sebab silap-silap boleh buat gaduh.  

Suami I bukan jenis yang romantik,jauh sekali jenis yang mulut manis.Bila I tanya macam tu,I ingat mesti dia jawab suka hati jer..Tapi jawapan dia mengejutkan I,dan tentulah buat I senyum..kalau tak,takdelah I nak tulis kat blog ni..kan?

 
Ni antara jawapan dia..

‘Awak tak minum kopi..dan Nescafe..   ^.^
‘Awak suka makan benda berlemak.’  =.=
Yang ni i bebel kat dia sebab jawapan ni general sangat so it doesn't count.

 'Awak tak suka semua benda yang warna hitam.'   (cth : kicap)     ^.^
'Awak tak suka makan daging'.
Hah,yang ni pun i bangkang sebab i suka makan Big Mac.Dia jawab i memang tak suka makan daging original macam sup tulang,sup daging,mee rebus daging suma tu sebab i cakap benda tu bau macam bau ketiak.   ^.^

'Awak tak suka makan ketam'.
Wifey : Eh,bila masa saya tak suka makan ketam? 
Hubby : Awak kan tak reti buka kulit ketam?
Wifey : Memanglah.  =.=    Tapi awak kan ada?

'Awak tak suka makan ikan'.   ^.^
'Awak tak suka makan benda yang leceh.Kalau boleh,awak nak benda yang ambik,terus masuk mulut.    ^.^ 
Memang dasar pemalas,i tahu.  


Hah,cukuplah 5 benda tentang i.Moral of the story,don't judge the book by its cover.Kadang-kadang,bila kita dah lama bersama,kita selalu ingat pasangan kita dah tak kisah pasal kita tapi hakikatnya,mereka masih ambil berat pasal kita.


I selalu berharap agar hubungan ini seperti menanam kaktus.Yelah,kaktus hanya perlu sikit air,oksigen dan cahaya.Untuk makluman,kaktus ialah tumbuhan kegemaran i sebab sesuai dengan si pemalas macam i.


Hakikatnya,hubungan ini seperti menanam orkid.Perlu selalu dicantas supaya cantik bentuknya,perlu dibaja,disiram..pendek kata,perlukan extra care.Barulah orkid tu berkembang cantik.Untuk bercinta dan berkahwin ni senang,asal ada duit dan sikit kasih sayang,dah boleh on jer.Tapi nak mengekalkan semua tu,sangatlah susah.Hari-hari kena berjuang.

Last sekali,i doakan semoga kami terus kuat berjuang.   ^.^