Tuesday, 6 September 2011

Review Simple Pure Soap for Sensitive Skin


Masa aku pegi kat Hospital due to my skin problem,doktor tu ada cakap mungkin sabun yang aku pakai tak sesuai untuk kulit aku.Walaupun aku cam kurang percaya cakap doktor tu sebab aku dah pastikan sabun aku takde bahan-bahan antibakteria (kulit aku akan gatal walaupun aku tersentuh sikit pun produk antibakteria cam Dettol,Antabax,dll),takde SLS (Aku malas nak google pasal exact detail tentang bahan ini tapi dari pembacaan sekali imbas aku,bahan ini tak elok untuk skin.Bukan nak menyombong tak tentu pasal tapi since kulit aku bermasalah jadi aku kena berhati-hati) tapi aku ikut jelah cakap doktor tu.



So setelah pemerhatian berjam-jam di Watson dan Guardian,aku pun untuk membeli  Simple  Pure Soap for Sensitive Skin.Harganya dalam RM4 untuk 1 bar.

Apa yang aku suka tentang sabun ni?
-Affordable,sebab tu aku beli.
-Sabun ni besar,aku sangat suka saiznya.
-Buih sabun ini boleh tahan..aku suka.


Apa yang aku tak suka tentang sabun ni?
-No perfume,no colour..yang bermaksud sabun ni teramatlah boring. 
-Aku sangat-sangat benci bau sabun ni.Bau dia macam sabun yang nenek aku pernah pakai cuci baju masa aku kecik dulu..Sabun yang warna coklat yang kita potong-potong tu.Mungkin orang bandar tak tau kot sabun yang aku maksudkan but its ok sebab poin utama aku ialah sabun ni langsung tak wangi.Rasa macam tertipu jer.Baik aku beli sabun yang nenek aku pakai cuci baju tu,jauh lagi murah.
-Lepas pakai sabun ni,aku pakai olive oil macam biasa then gi office.Ada aircond la.Resultnya,baru jer pukul 10.00 pagi,kulit aku dah menggelupas.Sedangkan biasanya kalau aku pakai sabun/shower gel lain,kulit tangan aku tak mengelupas sampai ke petang.Ok,aku fikir mungkin kulit aku sesajer nak ngada-ngada hari tu.Next day,aku pakai sabun lain,resultnya elok jer.Then the other day,bila aku cuba lagi sabun Simple ni,kulit aku mengelupas lagi.Jadi,ini menunjukkan sabun ni memang takde pelembab dan langsung tak sesuai untuk orang berkulit kering macam aku ni.

Bila sabun ni dah tak sesuai untuk kulit aku,maka sebagai seorang isteri yang berjimat cermat sebenarnya takut suami marah sebab beli barang tapi pakai sekali jer aku pun gunalah sabun ni sebagai sabun untuk mencuci uniform suami.Uniform dia ni kena handwash.Resultnya,bolehlah.Sekurang-kurangnya jari aku tak mengelupas.Tengok,aku siap pakai Pure Soap untuk cuci baju,korang ada ke?(Perasan ala-ala orang kaya kejap)

Adakah aku akan membeli sabun ni lagi?
No,never ever again.

Jatuh cinta tahap : 0.5/5